c S

London, Pariz in Washington z novim osnutkom resolucije o kemičnem napadu v Siriji

12.04.2017 07:03 New York, 11. aprila (STA) - Velika Britanija, Francija in ZDA so danes v Varnostnem svetu ZN predstavile nov osnutek resolucije, ki zahteva preiskavo domnevnega kemičnega napada v Siriji, potem ko varnostni svet prejšnji teden ni uspel sprejeti resolucije o napadu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predlog resolucije zahteva "popolno sodelovanje s preiskavo" napada v sirskem mestu Kan Šejkun, ki je v rokah upornikov, je tvitnil britanski veleposlanik pri Združenih narodih Matthew Rycroft.

Varnostni svet je prejšnji teden razpravljal o treh različnih osnutkih resolucije, vendar se ni uspel strinjati o tem, kako bi nadaljevali ter niso glasovali o nobenemu od osnutkov.

Francija, Britanija in ZDA so v takrat predstavljenem osnutku zahtevale strogo preiskavo in da Sirija priskrbi informacije o svojih vojaških operacijah, ob tem, da so se zavedale, da bo Rusija na osnutek verjetno dala veto.

"Ne smemo obupati, moramo poskušati, v dobri volji, kakor znamo, da imamo besedilo, ki obsoja napad in zahteva temeljito preiskavo," je novinarjem danes dejal francoski veleposlanik Francois Delattre.

Kot je dejal, Francija sedaj skuša priti do "dobrega besedila in dobrega glasovanja".

Neimenovani visoki diplomat varnostnega sveta je dejal, da pričakuje, da bodo o osnutku glasovali v prihodnjih dneh.

Vse tri omenjene države so za napad, v katerem je bilo ubitih najmanj 87 civilistov, obtožile sirski režim Bašarja al Asada.

"Zelo pomembno je, da pride do popolne preiskave, tako da vsi vedo, tako da cel svet ve, kako je prišlo do groznega kemičnega napada in od kod," je dodal Delattre.

Med razpravo o resoluciji v VS ZN je ameriška vojska minuli četrtek po napadu na Kan Šejkun izstrelila 59 manevrirnih raket tomahawk na vojaško letališče Asadovega režima. Sirska vlada je zanikala odgovornost za napad in zatrdila, da so uničili skladišče s kemičnim orožjem, ki je pripadalo džihadistični skupini.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes zahteval, da Organizacija za prepoved kemičnega orožja objektivno preišče incident ter dejal, da je Asad tarča lažnih obtožb.