c S

Mundi za poskus uboja brezdomskega kolega tri leta in pol zapora

12.04.2017 07:21 Maribor, 11. aprila (STA) - Mariborsko sodišče je danes brezdomca Marjana Mundo obsodilo na tri leta in pol zapora zaradi poskusa uboja brezdomskega kolega oktobra lani v njunem zatočišču pod Glavnim mostom v Mariboru, piše spletna stran Večera. Ker je bil Munda zaradi goljufije že prej obsojen na polletno pogojno kazen, mu je sodnica izrekla enotno kazen štirih let.

Tožilstvo je Mundi na predobravnavnem naroku v zameno za priznanje ponudilo celo šest let zapora, a je obdolženi to zavrnil. Nasilnega dejanja z nožem sicer ni zanikal, ni pa priznal očitka tožilstva, da je tistega dne načrtoval, da mu bo vzel življenje.

Kljub temu pa tožilka Metka Zupanc v sklepnih besedah po pisanju Večera ni zahtevala višje kazni, saj je upoštevala psihiatrovo oceno, da je bil obtoženi v času dogodka v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Sodnemu senatu je znova predlagala, naj obtoženemu prisodi šest let zapora, medtem ko je njegov zagovornik Simon Dolinšek zahteval oprostilno sodbo, saj da se je Munda pred svojo žrtvijo zgolj branil.

Do dogodka, ki se na srečo ni končal z najbolj tragičnimi posledicami, je prišlo 3. oktobra lani, ko je 53-letni Munda z nožem v hrbet zabodel enajst let starejšega brezdomca in ga le lažje ranil. Z dejanjem se mu je maščeval zaradi predhodnega nasilja, ki naj bi ga bil s strani žrtve deležen že nekaj časa.

Kot še dodaja Večer, je bilo v postopku ključno mnenje sodnega izvedenca psihiatrične stroke Jožefa Kocipra, ki je ocenil, da je Munda ravnal impulzivno in svojega početja ni mogel ustaviti razumsko. Temu naj bi botroval alkohol, saj je v organizmu imel kar 3,4 promila alkohola. Precej pijan pa je bil v času dogodka tudi oškodovanec, ki je v organizmu imel dva promila alkohola.