c S

Koalicija za bolj življenjsko izvajanje nadzora na meji s Hrvaško

11.04.2017 14:48 Ljubljana, 11. aprila (STA) - Predstavniki koalicije so danes obravnavali težave, ki so konec tedna nastale na mejah s Hrvaško zaradi uvedbe sistematičnega preverjanja potnikov pri prestopu zunanje schengenske meje, je povedala vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer. Strinjali so se, da je treba spoštovati uredbo in pravila, a jih je treba narediti bolj življenjska.

Pogovori na današnjem vrhu koalicije so po besedah Kustec Lipicerjeve potekali na neformalni ravni, saj zaradi odsotnosti predsednika DeSUS Karla Erjavca niso bili sklepčni za formalno obravnavo tem.

Dotaknili so se predvsem težav na mejah s Hrvaško prejšnji konec tedna in se strinjali, da je nadzor na meji potreben, a je treba poiskati mehkejše načine, kako ga izvajati v praksi, da bo nadzor izvedljiv in bo omogočil nemoten potek na mejnih prehodih.

Premier Miro Cerar jih je seznanil, da glede tega potekajo pogovori na ravni Evropske komisije, kjer so prisotni tudi slovenski predstavniki. S podrobnostmi pogovorov in dogovorov po njenih navedbah še niso seznanjeni, pričakuje, da bodo več izvedeli v četrtek.

Tudi Cerar je dejal, da je Slovenija v postopku priprave in sprejema evropske direktive dala več pripomb in predlagala, da se sprejme v bolj življenjski, mehkejši obliki. Vendar pa predlogi Slovenije niso dobili podpore večine držav.

Poudaril je, da Slovenija uredbo dosledno spoštuje, medtem ko se "Hrvaška na to odziva nekoliko drugače". Je pa priznal, da slovenska stran v okviru uredbe prehaja na mehkejše ukrepe, ki pa so še vedno v skladu z uredbo.

Dejal je, da si ne želijo dolgih čakalnih vrst na mejah, saj to pomeni škodo za gospodarstvo, pri ljudeh pa čakanje sproža veliko slabe volje. Pojasnil je, da bodo slovenski predstavniki na sestanku z Evropsko komisijo v Bruslju ponovili argumente in predloge, kako v okviru uredbe preprečiti dolge čakalne vrste in škodo, ki ob tem nastaja.

Ob tem je ponovil, da je Slovenija varuh schengenske meje. Če uredbe ne bi izvajali, potem bi prišli pod vprašaj, ali smo primerni varovati shengen. To ni v interesu države, je dejal.