c S

Ob robu zunanjih ministrov G7 o razmerah v Siriji

11.04.2017 13:33 Pisa, 11. aprila (STA) - V italijanski Lucci, kjer poteka srečanje zunanjih ministrov G7, je ameriški državni sekretar Rex Tillerson s predstavniki Evropske unije in Bližnjega vzhoda govoril o krizi v Siriji in reševanju te. Poleg predstavnikov G7 so se pogovorov udeležili zunanji ministri iz Savdske Arabije, Turčije, Jordanije, Katarja in Združenih arabskih emiratov.

Tillerson se je o krizi v Siriji pogovarjal s kolegi iz Italije, Nemčije, Francije, Velike Britanije, Japonske in Kanade ter predstavniki Evropske unije in omenjenih bližnjevzhodnih držav, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je ob robu pogovorov po poročanju dpa pojasnil, da je Tillerson jasno naznanil politično rešitev sirskega konflikta. "Rex Tillerson je jasno povedal, da ZDa iščejo nenasilno, ne vojaško pot," je poudaril Gabriel. Dodal je, da si želi odmik Moskve od režima al Assada. "Verjamem, da je za nerazumljivo, da stoji ob strani tako morilskega režima."

"Vse države G7 si želimo izogniti vojaški eskalaciji in želimo politično rešitev brez nov spirale nasilja. Rusijo želimo pregovoriti, da podpre politični proces za miroljubno rešitev sirskega konflikta," je dejal Gabriel in poudaril, da "brez Moskve in Teherana ne bo rešitve v Siriji".

Italijanski zunanji minister Angelino Alfano je po telefonu govoril z iranskim kolegom in ga prosil, naj uporabi svoj vpliv na sirski režim ter skuša preprečiti nove napade na civiliste. Alfano je pozdravil "okno priložnosti, da vpletejo Rusijo v ponovno vzpostavitev političnega procesa". "Ne verjamemo, da je vojaška rešitev prava," je dodal Alfano.

Rusija trdi, da so kemično orožje uporabili uporniki, turški zunanji minister Mevlut Cavasoglu je ob tem v Lucci menil, da ima sirski režim "kemično orožje in je potrebno preprečiti, da ga spet uporabi".

Ameriški predsednik Donald Trump je minuli teden ukazal bombardiranje sirskega vojaškega letališče po kemičnem napadu na civiliste, za kar je Washington obtožil Damask. V ponedeljek je Bela hiša zagrozila, da bo znova napadla, če bo režim sirskega predsednika Bašarja al Asada spet uporabil kemično orožje.

Ameriške napade sta glavna zaveznika Sirije Rusija in Iran že obtožila za neodgovorne in nasprotujoče.

Na dnevnem redu srečanja zunanjih ministrov G7 so sicer pogovori o jedrskem programu Severne Koreje in ameriški odločitvi, da tja do korejskega polotoka pošlje vojne ladje, pa tudi o konfliktu v Ukrajini in Libiji, terorističnih grožnjah in migracijah. Srečanje zunanjih ministrov služi pripravam na vrh G7, ki bo prihodnji mesec v Taormini na Siciliji. Po napovedih se ga bo prvič udeležil tudi Trump.