c S

Razmere v Agrokorju so se začele stabilizirati

11.04.2017 08:51 Zagreb/Ljubljana, 10. aprila (STA) - Potem ko je hrvaška vlada danes za izrednega pooblaščenca v gospodarskem sistemu Agrokor imenovala finančnega svetovalca Anteja Ramljaka, so se razmere v koncernu začele stabilizirati. Agrokorjevi računi so odblokirani, banke upnice pa mu bodo zagotovile svež denar. V Mercatorju medtem zagotavljajo, da vsa podjetja iz sistema poslujejo stabilno.

Ramljak, katerega naloga je prestrukturiranje finančno nasedlega koncerna, naj bi neuradno sodeloval pri pisanju zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih družbah na Hrvaškem, ki je omogočil njegovo imenovanje. Do prevzema Agrokorja je bil partner v družbi Texo Management, ki se ukvarja s finančnim in investicijskim svetovanjem v primeru prodaje, združevanja ali prevzema družb.

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes poudaril, da vlada z Ramljakovim imenovanjem prevzema odgovornost za reševanje krize v Agrokorju. Po njegovih besedah gre za politično odločitev, ki je pomembna za hrvaško gospodarstvo in finančni sistem. Kot je dodal, bo imel pooblaščenec, ki odlično pozna odnose v hrvaškem gospodarstvu, močno podporo vlade.

Imenovanje Ramljaka za izrednega pooblaščenca v Agrokorju je že potrdilo sodišče, pristojno za gospodarske zadeve. V skladu z zakonom je s tem prepovedalo sprožitev in vodenje pravosodnih in upravnih postopkov proti koncernu in njegovim 24 podjetjem na Hrvaškem.

Ob tem je vse upnike pozvalo, naj v roku 60 dni izrednemu pooblaščencu prijavijo svoje terjatve, ločitvene in izločitvene upnike pa še, naj Ramljaka obvestijo o svojih pravicah. Dolžnike je pozvalo, naj nemudoma poplačajo svoje obveznosti.

Ramljak je že prevzel posle, po popoldanskem srečanju z upravo Agrokorja pa je povedal, da je primopredaja potekala v "vzdušju pogovorov o prednostnih nalogah koncerna". Napovedal je, da bo njegovo prvo srečanje na vodilnem položaju v koncernu z bankami upnicami, s katerimi se bo skušal dogovoriti glede financiranja tekoče likvidnosti. Ponovil je, da bo do velikonočnih praznikov poskusil zagotoviti denar za plačilo dobaviteljem in delavcem.

Omenil je tudi, da bo dosedanji glavni direktor za prestrukturiranje Agrokorja Antonio Alvarez III. iz svetovalne družbe Alvarez & Marsal lahko ponudil svoj predlog prestrukturiranja koncerna. Ni izključil možnosti, da bi Alvarez ostal na Hrvaškem kot svetovalec za prestrukturiranje.

Hrvaška finančna agencija (Fina) je medtem objavila, da so umaknili blokado z računov Agrokorja in večine njegovih podjetij, kot so Konzum, Ledo, Jamnica, Zvijezda, Solana Pag, Agrolaguna in Belje. Ti so bili blokirani od začetka meseca, ko so nekateri dobavitelji začeli vlagati izvršbe.

Tudi banke upnice so že pristale, da prezadolženemu koncernu zagotovijo 150 milijonov evrov za svežo likvidnost, je po srečanju s koordinacijskim odborom šestih bank upnic potrdil Plenković. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bodo prvi na seznamu za izplačila terjatev mali dobavitelji.

Predsednik uprave Zagrebačke banke iz skupine Unicredit Miljenko Živaljić je v imenu koordinacijskega odbora bank upnic ocenil, da bodo Agrokor z novim posojilom in dobrim programom prestrukturiranja, ki je v rokah izredne uprave, popeljali v pravo smer. Ni pa želel razkriti, koliko denarja bodo banke še odobrile koncernu, ki je le dobaviteljem dolžan več kot dve milijardi evrov.

Plenković in Ramljak sta se že sešla tudi z dobavitelji, ki so zagotovili, da bodo nadalje oskrbovali hrvaško trgovsko verigo Konzum. Po dogovoru bo Agrokor prednostno poplačal dolg do tistih dobaviteljev, ki imajo težave z likvidnostjo.

Hrvaško ustavno sodišče pa je že prejelo prvo zahtevo za presojo ustavnosti zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetij, ki je omogočil današnji razvoj dogodkov.

Uprava Poslovnega sistema Mercator in direktorji njegovih odvisnih družb so medtem na današnjem sestanku potrdili, da vsa podjetja v skupini v Sloveniji, Srbiji in Črni gori poslujejo stabilno. Dokaze za to bodo nadzornikom predstavili na petkovi izredni seji. To so po nedavnem poročanju portala Siol.net zahtevali slovenski nadzorniki, da bi potrdili ali ovrgli sume glede nabavne politike in škodljivih pogodb.

Nadzorni svet Mercatorja pa je imenoval novo članico uprave največjega slovenskega trgovca. Za področje financ in informatike bo med 18. aprilom in 6. aprilom 2022 odgovorna Draga Cukjati, ki bo na tem mestu nasledila Draga Kavška, ki je konec decembra odstopil s funkcije. Minulo sredo je sporazumno s položaja prvega moža trgovca odstopil tudi Toni Balažič. Nadzorniki so na njegovo mesto za pet let imenovali Tomislava Čizmića.