c S

Komisar Avramopulos opozoril na pogoje odstopanja od sistematičnega nadzora potnikov na meji

10.04.2017 14:09 Bruselj, 10. aprila (STA) - Evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopoulos je v zvezi z uvedbo sistematičnega pregledovanja vseh potnikov na zunanjih schengenskih mejah opozoril, da je treba pri morebitnem odstopanju od pravil obvezno izvesti oceno varnostnega tveganja. Glede težav pa bo komisija še za ta teden sklicala poseben sestanek.

Kot so danes sporočili iz Bruslja, se je komisar Avramopulos v zvezi z uvedbo sistematičnih pregledov vseh potnikov na zunanjih schengenskih mejah konec tedna s hrvaškimi organi pogovarjal glede možnosti zgolj ciljno usmerjenega preverjanja na mejah. Prav tako je komisija opravila pogovore s slovenskimi in grškimi organi, v tem trenutku pa se v nobeni drugi državi članici niso pojavila vprašanja glede izvajanja, so pojasnili.

Komisar je vse članice, ki bi želele uvesti zgolj ciljno usmerjeno preverjanje, opozoril na pogoje iz uredbe. V prvi vrsti je opozoril, da mora biti obvezno izvedena ocena tveganja glede morebitnega učinka takšnega odstopanja na varnost. "Odstopanja so možna samo, če predhodna ocena tveganja pokaže, da raven varnosti ni ogrožena," so poudarili v Bruslju.

"Komisija jasno poudarja, da zakonodaja od držav članic zahteva izvajanje sistematičnega nadzora vseh državljanov EU na podlagi ustreznih podatkovnih baz," so še poudarili v Bruslju in dodali pričakovanje komisije, da bodo tiste države članice, ki bi na določenih mejnih odsekih želele uporabiti odstopanja, čim prej izvedle zahtevano oceno tveganja.

"Komisija se dobro zaveda izzivov in si v sodelovanju z nacionalnimi organi prizadeva, da bi ponudila najboljše rešitve v skladu s pravom EU," so še poudarili in dodali, da bo komisija še ta teden sklicala poseben sestanek s strokovnjaki držav članic, "da bi skupaj preučili izvajanje sistematičnega nadzora in morebitne težave, ki se lahko pojavijo na nekaterih zunanjih mejah zaradi izvajanja novih določb".