c S

Visoka udeležba turških volivcev v tujini na referendumu o spremembi turške ustave

10.04.2017 11:02 Ankara, 10. aprila (STA) - Referendum o spremembi v turške ustave, ki poteka v tujini za tamkajšnje turške volivcev, že kaže na visoko volilno udeležbo med turškimi volivci v tujini. V Nemčiji, Avstriji in Švici se je referenduma že udeležil vsak drugi turški volivec, kar je opazno več kot na parlamentarnih volitvah leta 2015, danes poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Nemčiji se je tako referenduma, na katerem odločajo o uvedbi predsedniškega sistema v Turčiji, doslej udeležila slaba polovica turških volivcev, kar je bistveno več kot na omenjenih volitvah leta 2015, ko je bila volilna udeležba 40,8 odstotka. Tokrat je volilna udeležba 48,73 odstotka, so za dpa sporočili iz turške volilne komisije v Ankari. Skupno ima v Nemčiji volilno pravico 1,4 milijona Turkov.

V Avstriji je bila volilna udeležba 50,59 odstotka, v Švici celo 57,11 odstotka. Skupno se je po svetu predčasnega glasovanja na turškem referendumu udeležilo 1,32 milijona volivcev, kar je 46,98 odstotka od 2,97 milijona volilnih upravičencev.

Podatki o volilni udeležbi v tujini niso končni, saj lahko Turki, ki živijo v tujini, glasujejo vse do 16. aprila, ko bo referendum potekal v Turčiji. Na dan referenduma lahko v tujini živeči Turki svoj glas oddajo tudi na mejnih prehodih.

V tujini živeči turški volivci predstavljajo pet odstotkov celotnega turškega volilnega telesa. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan jih je pozval, naj se referenduma množično udeležijo.

Na turških parlamentarnih volitvah novembra 2015 je bila volilna udeležba v tujini živečih turških volilnih upravičencev 44,79 odstotka.