c S

Južna Afrika pred ICC branila odločitev, ker ni aretirala Baširja

10.04.2017 08:56 Amsterdam, 08. aprila (STA) - Južna Afrika je v petek na Mednarodnem kazenskem sodišč (ICC) dejala, da ni bila dolžna aretirati sudanskega predsednika Omarja al Baširja, ko je bil v državi leta 2015. Kljub mednarodnem nalogu za aretacijo, ki ga je izdal ICC, se je Bašir udeležil vrha Afriške unije v Johannesburgu. Južna Afrika ga ni aretirala, češ da ima diplomatsko imuniteto.

Odvetnik Južne Afrike Dire Tladi je pred ICC ponovil, da ima Bašir kot predsednik države diplomatsko imuniteto.

To je bilo sicer prvič v zgodovini ICC, da je pozval kako državo članico na zagovor v zvezi z mednarodnim nalogom za aretacijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Južna Afrika je lani zavrnila zahtevo ICC po izročitvi sudanskega predsednika Omarja al Baširja, čigar izročitev je sodišče zahtevalo zaradi obtožb o genocidu in vojnih zločinih. Mednarodni nalog za aretacijo je ICC izdal leta 2009 in 2010.

Južnoafriška vlada je oktobra lani naznanila, da se država umika iz ICC, saj naj bi članstvo oviralo njena prizadevanja pri pomoči reševanju konfliktov v Afriki. Izpostavili so dilemo, s katero so bili soočeni leta 2015, ko se je Bašir izognil aretaciji. Zahtevo po izstopu je Južna Afrika preklicala marca letos.