c S

Vodji venezuelske opozicije 15-letna prepoved opravljanja javnih funkcij

10.04.2017 08:51 Caracas, 08. aprila (STA) - Venezuelske oblasti so vodji opozicije Henriqueu Caprilesu izdale 15-letno prepoved opravljanja javnih funkcij, kar naj bi bila posledica njegovih "administrativnih nepravilnosti" med opravljanjem funkcije guvernerja zvezne države Miranda. Capriles je bil sicer eden od vodij protestov, ki so ta teden potekali proti predsedniku Nicolasu Maduru.

Capriles, ki je sam obvestil javnost o odločitvi, to zavrača in vztraja na položaju guvernerja. Madura je ob tem označil za diktatorja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Edini, ki je v tej državi diskvalificiran, je Nicolas Maduro. Svojo diskvalifikacijo lahko vtaknejo nekam, kamor sonce ne posije," je Capriles dejal na novinarski konferenci. Kot je dodal, je "škripanje diktatorstva" znak napredka.

Odločitev državnih oblasti bo 44-letnemu odvetniku med drugim preprečila, da bi se na parlamentarnih volitvah prihodnje leto pomeril proti Maduru. Capriles sicer velja za enega najvidnejših članov desnosredinske opozicijske koalicije Demokratična enotna okrogla miza (MUD), ki skuša Madura izriniti s položaja.

Odločitev oblasti bi po ocenah analitikov lahko še dodatno zaostrila razmere, ki jih je minuli teden poslabšala odločitev vrhovnega sodišča, da si podeli zakonodajna pooblastila. Pred tem je v luči bitke za oblast med narodno skupščino in predsednikom Maduro razsodilo, da narodna skupščina ne upošteva pozivov sodišča. Kritiki so potezo sodišča označili za državni udar.

Do nje so zelo kritični tudi številni državljani, ki so se v minulih dneh podali na ulice prestolnice Caracas in s protesti zahtevali odstop članov vrhovnega sodišča. Med shodom v podporo narodni skupščini, v kateri ima večino opozicija, je bilo ranjenih najmanj devet ljudi, ko je prišlo do spopada med policijo in protestniki. V petek so med nasiljem v prsi ustrelili 19-letnega Jaira Ortiza, ki je strelni rani podlegel.

Opozicija Madura sicer obtožuje poskusa državnega prevrata, privrženci predsednika pa so za izbruh nasilja obtožili protestnike in dejali, da je policija morala preprečiti domnevni poskus opozicije, da izvede državni udar.

Proteste je opozicija napovedala tudi za danes. Kot je dejal eden od njenih članov, lahko le tako pokažejo, da bodo vztrajali vse do odhoda Madure s položaja. Analitiki ob tem opozarjajo na nevarnost nasilnih protestov, saj je leta 2014 v spopadih na protivladnih protestih umrlo 43 ljudi.