c S

Tožilstvo deloma zadovoljno z odločitvijo višjega sodišča v primeru Niš

07.04.2017 15:44 Ljubljana, 07. aprila (STA) - Specializirano državno tožilstvo je deloma zadovoljno z odločitvijo ljubljanskega višjega sodišča v zadevi Niš, ki je sicer pravnomočno oprostilo ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Zadovoljni so, da je višje sodišče edinemu od obsojenih pogojno kazen nadomestilo z zaporom in pritrdilo, da je bil obravnavan posel Mercatorja fiktiven.

Višje sodišče v Ljubljani je namreč potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča in nekdanjega predsednika uprave Mercatorja Jankovića in nekdanjega člana uprave Mercatorja Stanislava Brodnjaka tudi pravnomočno oprostilo obtožb o zlorabi položaja v zadevi Niš. Je pa višje sodišče prvostopenjsko pogojno zaporno kazen za lastnika ciprske družbe Facim Borisu Milevoju spremenilo v leto dni zaporne kazni.

"Z odločitvijo pritožbenega sodišča smo zadovoljni v tistem delu, v katerem je sodišče pritožbi državnemu tožilcu delno ugodilo, torej s spremembo pogojne obsodbe obsojenemu Milevoju v kazen zapora," so za STA pojasnili na specializiranem državnem tožilstvu.

Prav tako so zadovoljni, da sta tako prvo kot tudi drugostopenjsko sodišče potrdili," da je bil posel med družbama Mercator in Facim iz Cipra, ki je bil predmet tega postopka, v celoti navidezen oziroma fiktiven, da so bila torej plačila storitev nezakonita, ker storitev sploh ni bilo," so navedli.

Dodali so, da je pritožbeno sodišče tudi izrecno ugotovilo, da dejanje, kot se je očitalo Jankoviću, vsebuje vse zakonske znake kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic in tako ni sledilo njegovemu odvetniku. "Glede preostalega dela Jankoviću in Brodnjaku pa lahko rečemo le to, da je kazenski postopek s tem pravnomočno zaključen," so dodali.

Obtoženi v zadevi Niš so sicer po mnenju tožilca s sklepanjem navideznih pogodb in izplačevanjem storitev, ki nikoli niso bile opravljene, oškodovali Mercator za 100.000 evrov, a trgovska družba v postopku ni priglasila premoženjsko-pravnega zahtevka. Ovadba tožilstva je temeljila na reviziji, ki jo je v Mercatorju leta 2006 opravila revizijska hiša Deloitte glede poslovanja družbe v času, ko jo je še vodil Janković. Sojenje se je s predobravnavnimi naroki na ljubljanskem okrožnem sodišču začelo aprila 2015.