c S

Grčija in posojilodajalci naj bi se dogovorili o reformah

07.04.2017 10:58 Valletta, 07. aprila (STA) - Grčija je s posojilodajalci dosegla preboj v pogajanjih o reformah in si zagotovila izplačilo naslednjega obroka iz programa pomoči, je izvedela nemška tiskovna agencija dpa. Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem je pred zasedanjem finančnih ministrov na Malti potrdil, da je prišlo do napredka, pri tem pa dodal, da danes ne bo končnega dogovora.

Predstavniki grške vlade, Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB), evropskega reševalnega sklada ESM in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) so po besedah virov dpa blizu pogajanj prišli do političnega kompromisa, da bo Grčija izvedla nove varčevalne ukrepe in implementirala nove reforme.

Dogovor po pisanju dpa mednarodnim posojilodajalcem omogoča zaključek pregleda grških financ in prižig zelene luči za izplačilo drugega obroka v okviru 86 milijard evrov težkega tretjega programa pomoči, sklenjenega junija 2015.

Dijsselbloem je ob današnjem prihodu na neformalno zasedanje evroskupine v Valletti pojasnil, da so pogajalci v pogovorih o reformah res zabeležili rezultate, da pa danes ne bo končnega dogovora, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tudi podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, pristojen za finančno stabilnost, finančne storitve in unijo kapitalskih trgov, je izpostavil, da je bil dosežen velik napredek. Po njegovih besedah bo drugi pregled grškega izvajanja programa dokončno sklenjen v nekaj tednih.

Neuradno naj bi se morala Grčija zavezati k novemu znižanju pokojnin, k znižanju dohodninske olajšave ter nadaljnji deregulaciji v energetiki in na trgu dela.

Pogajanja tečejo že več mesecev, ta teden pa posebej intenzivno. Država zaradi zastojev že nekaj časa ni dobila svežih sredstev. Denar za poplačilo dolgov potrebuje najpozneje julija.