c S

Ankara rusko podporo Asadu označila za "popolnoma napačno"

07.04.2017 08:58 Ankara/Moskva, 06. aprila (STA) - Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je danes rusko podporo sirskemu režimu predsednika Bašarja al Asada označil za "popolnoma napačno". Obtožbe so sledile torkovemu kemičnemu napadu v sirskem kraju Kan Šejkun, za katerega večina mednarodne skupnosti obtožuje Damask.

"To, da Rusija ščiti ta režim, je popolnoma narobe," je za televizijo NTV dejal Cavusoglu. Glede kemičnega napada, v katerem je umrlo najmanj 86 ljudi, pa je dejal, da "nihče ne more podpirati zločina proti človečnosti", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ankara in Moskva sta sicer v sirskem konfliktu na nasprotnih straneh, saj Rusija podpira Asada, Turčija pa se zavzema za njegov odhod. Kljub nasprotjem sta obe strani podprli mirovne pogovore v kazahstanski prestolnici Astana.

Turški zunanji minister je danes dejal, da bodo incidenti, kakršen je bil napad v Idlibu, ogrozili celoten mirovni proces. "Če se bodo takšni napadi nadaljevali, bo Astana izgubila ves svoj smisel," je poudaril.

Večina predstavnikov mednarodne skupnosti je sicer odgovornost za napad pripisala režimu v Damasku, ki pa je znova zavrnil krivdo.

Na obtožbe se je v današnjem pogovoru z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem odzval tudi ruski predsednik Vladimir Putin. "Putin je poudaril nesprejemljivost neutemeljenih obtožb pred izvedbo temeljite in nepristranske preiskave," je dejal v pogovoru s premierjem države, ki je za napad prav tako obtožila sirsko vlado.

Rusija je odgovornost pripisala upornikom in sporočila, da naj bi sirska letala napadla "teroristični obrat" za proizvodnjo raket s kemičnim orožjem. Te rakete s "strupenimi substancami" naj bi potem dobavljali Iraku, lani pa naj bi jih uporabljali tudi pripadniki oboroženih skupin v sirski provinci Alep.