c S

O dogajanju glede Agrokorja danes tudi v koaliciji, Čizmič prevzema vodenje Mercatorja

06.04.2017 08:46 Ljubljana, 06. aprila (STA) - O težavah, v katerih se je znašel močno zadolženi koncern Agrokor, in o morebitnem učinku na največjega slovenskega trgovca Mercator se bodo danes prvaki koalicijskih strank predvidoma pogovarjali z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom. Vodenje Mercatorja medtem po odstopu Tonija Balažiča prevzema Tomislav Čizmić.

Za zdaj se sicer slovenska politika ni veliko oglašala glede dogajanja v največjem hrvaškem poslovnem sistemu, ki se je znašel pod hudim pritiskom finančnih upnikov in dobaviteljev.

Tako Počivalšek kot kmetijski minister Dejan Židan sta ta teden poudarila, da država skrbno spremlja dogajanje v Agrokorju, ki je od leta 2014 lastnik Mercatorja.

Židan je povedal, da predstavniki slovenske prehranske industrije za zdaj navajajo, da je njihovo sodelovanje z Mercatorjem stabilno, Počivalšek pa je ob tem med drugim spomnil tudi, da Mercator pred morebitnimi težavami zaradi Agrokorja do leta 2020 ščiti sporazum z bankami upnicami, ki Agrokorju onemogoča posege v denarni tok.

A vseeno dogajanje tudi med slovenskimi dobavitelji in zaposlenimi v Mercatorju sproža vprašanja o vplivu na prihodnost Mercatorja, še posebej zato, ker se letos izteka tudi rok za Agrokorjeve zaveze do dobaviteljev in zaposlenih.

Pred Agrokorjevim prevzemom je sicer v delu politike vladal velik odpor do prodaje Mercatorja, zato se že pojavljajo zelo neuradne zamisli o ponovnem slovenskem odkupu največjega trgovca v državi. Kdaj, če sploh, bi Agrokor v sklopu prestrukturiranja lahko prodajal Mercator oz. trgovsko vejo, ki vključuje še Konzum, ni znano.

Vodenje Mercatorja sicer po odstopu dosedanjega predsednika uprave Balažiča danes prevzema Tomislav Čizmić, ki je zagotovil, da bo družba tudi vnaprej izpolnjevala vse svoje obveznosti do zaposlenih, dobaviteljev, bank upnic in države.

Balažič je medtem ob odhodu, do katerega prihaja ob prevzemu vajeti v Agrokorju s strani posebne mednarodne ekipe pod vodstvom Antonia Alvareza III, povedal, da je Mercator dober plačnik do vseh deležnikov.