c S

Evropski parlament potrdil strožja pravila za medicinske pripomočke

05.04.2017 15:09 Strasbourg, 05. aprila (STA) - Evropski parlament je danes v Strasbourgu potrdil nova pravila, ki naj bi zagotovila strožji nadzor in boljšo sledljivost prodaje medicinskih pripomočkov, kot so umetni vsadki. Poslanci so potrdili tudi zakonodajo z dodatnimi etičnimi zahtevami za diagnostične pripomočke, ki se uporabljajo med nosečnostjo ali za testiranje DNK.

V skladu z novo zakonodajo bodo strokovnjaki temeljiteje spremljali zaplete z vsadki po operacijah, da bi se hitreje odkrile in odpravile morebitne sistemske težave. Vsak vsadek bo moral imeti tudi edinstveni identifikator pripomočka, svojo večmestno šifro, ki bo omogočala izsleditev.

Zakonodaja uvaja tudi nenapovedane inšpekcije tovarn medicinskih pripomočkov, ko so izdelki že v prodaji, in strožje preglede delovanja pooblaščenih organov za certifikacijo teh izdelkov.

Nova pravila bodo veljala tudi za proteze in slušne aparate.

Poslanci so potrdili tudi zakonodajo, ki zaostruje varnostni postopek in etične zahteve za nekatere diagnostične pripomočke, kot so krvni testi za ugotavljanje prisotnosti virusa hiv ter testi med nosečnostjo. Države članice pa bodo morale po novi zakonodaji bolnike osveščati o posledicah testiranja DNK.

Evropski parlament je pravila spremenil po škandalu s prsnimi vsadki leta 2010, ko se je izkazalo, da ima več sto tisoč žensk po svetu prsne vsadke z industrijskim silikonom. Številne niso niti vedele, kakšne vsadke imajo. S strožjim nadzorom trga se bo tovrstnim primerom v prihodnje lažje izogniti.

Evropski parlament se je glede nove zakonodaje že uskladil z državami članicami EU, kar pomeni, da lahko stopi v veljavo. Države morajo nova pravila v nacionalno zakonodajo prenesti v treh do petih letih.