c S

ZL vlado poziva k zaščiti socialno ogroženih, ki jim grozi deložacija

05.04.2017 13:14 Ljubljana, 05. aprila (STA) - Poslanska skupina ZL je danes v parlamentarni postopek vložila nabor priporočil, s katerimi želi vlado zavezati, da v slovensko zakonodajo v treh mesecih prenese konkretne rešitve za zaščito socialno ogroženih prebivalcev, ki jim grozi deložacija. Vlado še pozivajo k pripravi strategije za odpravo revščine in socialne izključenosti.

V ZL ocenjujejo, da veljavna zakonodaja socialno ogroženih ne ščiti pred deložacijami. "Slovenija že dolgo ni več socialna država, kar potrjujejo številne deložacije, kot tudi dejstvo, da se vlada Mira Cerarja in vlade pred njo niso nikoli zares ukvarjale s problematiko revščine in socialne izključenosti," je na novinarski konferenci dejal poslanec ZL Franc Trček.

Zato od vlade po njegovih besedah zahtevajo, da izvede ukrepe, ki bodo socialno ogrožene ščitili pred deložacijami, ter oblikuje strategijo za odpravo revščine in socialne izključenosti.

Kot opozarjajo v ZL, je v Sloveniji vedno več primerov, ko se socialno ogroženi posamezniki in družine, ki ne zmorejo več plačevati položnic, najemnine ali obrokov za stanovanjski kredit, znajdejo v postopku deložacije.

Ob tem poudarjajo, da lahko že zaradi nekaj sto evrov dolga pride do prodaje nepremičnine. Ocenjujejo tudi, da zakonodaja upošteva predvsem interese upnikov, medtem ko ustreznih varovalk, ki bi zaščitile socialno ogrožene pred deložacijami, sploh ni, ali pa so neustrezne in pomanjkljive.

V zakonodaji bi bilo po prepričanju ZL nujno potrebno zagotoviti spoštovanje načela sorazmernosti. Da se torej za izvršilno sredstvo najprej predlagajo vse druge zakonske možnosti, ter da se deložacija in prodaja nepremičnine ne dovoli v primerih, ko bi se ogrozile temeljne pravice dolžnikov in njihovih družin. Boljšo zaščito pa po njihovem mnenju potrebujejo tudi najemniki.

V ZL želijo vladi naložiti, naj v roku treh mesecev pripravi spremembe zakonodaje, ki ureja postopek izvršbe in zavarovanja ter postopek davčne izvršbe, ki bodo ustrezno zaščitili socialno ogrožene dolžnike v primerih, ko je kot sredstvo izvršbe predlagana prodaja nepremičnine, v kateri dolžnik biva.

Zakonodajne spremembe naj preprečijo izvršbo v primerih, ko bi deložacija ogrozila osnovno materialno in socialno eksistenco dolžnika in njegove družine. Spremembe naj zagotovijo tudi ustrezne varovalke, ki bodo prodajo nepremičnine določile kot zadnje možno sredstvo izvršbe in ki izvršbe na nepremičnino ne bodo dopuščale v primerih, ko gre za nesorazmerno nizke dolgove, pozivajo v ZL. Socialno ogroženim dolžnikom naj se, kot predlagajo, v takšnih primerih zagotovi brezplačna pravna pomoč.

Vladi želijo naložiti, naj v treh mesecih pripravi spremembe stanovanjskega zakona in druge potrebne pravne podlage, s katerimi bo zagotovljena ustrezna zaščita socialno ogroženih najemnikov stanovanj, ki jim grozi deložacija.