c S

V svetu še naprej obsodbe domnevnega kemičnega napada na Kan Šejkun

05.04.2017 13:07 Bruselj/Kairo/Vatikan, 05. aprila (STA) - V svetu še vedno odmeva torkov domnevni kemični napad na Kah Šejkun v Siriji, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo 72 ljudi. Napad so med drugim danes obsodili generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, papež Frančišek ter vodja Arabske lige Ahmed Abul Gejt.

Kot je v sporočilu za javnost zapisal generalni sekretar zveze Nato, obsoja grozovit napad v sirski provinci Idlib, v katerem naj bi uporabili kemično orožje. "To so že tretje navedbe o uporabi tega barbarskega orožja samo v zadnjem mesecu. Vsi, ki so za to odgovorni, morajo odgovarjati," je zapisal Stoltenberg.

Opozoril je, da je uporabo kemičnega orožja, vključno s katerimikoli kemikalijami, ki lahko povzročajo smrt ali trajne poškodbe ljudi, prepovedana v skladu s konvencijo o kemičnem orožju, ki jo je Sirija podpisala leta 2013 in jo je dolžna spoštovati.

Papež Frančišek je domnevni kemični napad v Siriji označil za "nesprejemljiv pokol". "Pretreseni smo opazovali zadnje dogajanje v Siriji," je med javno avdienco na Trgu svetega Petra v Vatikanu danes dejal papež, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja Arabske lige je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v odzivu dejal, da je bil torkov napad v Siriji "velik zločin". "Napad in smrt civilistov s to prepovedano metodo je velik zločin in barbarsko dejanje," je opozoril Gejt. Dodal je, da kdor je napad izvedel, ne bo ubežal pravici in ga mora mednarodna skupnosti kaznovati v skladu z mednarodnim pravom in mednarodnim humanitarnim pravom.

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice so napad na Kan Šejkun v provinci Idlib izvedla letala sirskega režima, kar slednji zanika. Velika Britanija in ZDA so prav tako prst uperile v sirskega predsednika Bašarja al Asada. Rusija je danes sporočila, da naj bi sirska letala napadla "teroristični obrat" za proizvodnjo raket s kemičnim orožjem.

Da je za napad odgovoren Asadov režim, je danes dejal tudi predsednik Evropskega sveta Tusk. "Sirski režim nosi primarno odgovornost", "moralno in politično odgovornost pa delijo tudi vsi, ki podpirajo režim," je dejal med obiskom v Grčiji.