c S

Venezuelsko vrhovno sodišče vrnilo zakonodajna pooblastila

03.04.2017 08:37 Caracas, 01. aprila (STA) - Venezuelsko vrhovno sodišče je danes sporočilo, da spreminja dva dni staro odločitev in zakonodajna pooblastila vrača parlamentu. Potezo sodišča je obsodil ves svet, mnogi so jo označili za poskus državnega udara, venezuelske oblasti na čelu s predsednikom države Nicolasom Madurom pa so pozvale vrhovno sodišče, naj ponovno preuči svojo odločitev.

Venezuelsko vrhovno sodišče si je v četrtek podelilo zakonodajna pooblastila. Pred tem je v luči bitke za oblast med narodno skupščino in predsednikom države Nicolasom Madurom razsodilo, da narodna skupščina, kjer ima večino opozicija, ne upošteva pozivov sodišča.

"Dokler narodna skupščina ne upošteva pozivov sodišča in še naprej obstajajo nepravilnosti, bo parlamentarne pristojnosti neposredno izvajala ustavna zbornica vrhovnega sodišča ali organ, ki bo zagotavljal spoštovanje vladavine prava," je razsodilo. Odločitev sodišča je parlament označil za državni udar, potezo je obsodil ves svet.

Nekaj čez polnoč v soboto se je oglasil Maduro, ki je nagovoril ljudstvo in pomiril strasti, dejal pa je, da "so dosegli pomemben dogovor za rešitev te kontroverznosti".

Vrhovno sodišče je na svoji spletni strani danes zapisalo, da si je premislilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.