c S

Finančno ministrstvo: Vladni ukrepi za spodbujanje rasti delujejo

03.04.2017 08:07 Ljubljana, 31. marca (STA) - Podatki o višini lanskega javnofinančnega primanjkljaja in izboljšani gospodarski napovedi Umarja potrjujejo, da je Slovenija višje v gospodarskem ciklu od prvotnih pričakovanj. Hkrati pa kažejo, da je oboje posledica ne le cikličnih učinkov, ampak tudi vladnih ukrepov za spodbujane gospodarske rasti, poudarjajo na finančnem ministrstvu.

Na ministrstvu sicer znova opozarjajo, da je slovensko gospodarstvo ob ugodnejših trendih "še vedno ranljivo", kar predstavlja tveganje ob morebitnih nihanjih v mednarodnem okolju ali drugih ekonomskih šokih. "V tej luči se nam zdi zelo pomembno, da vlada nadaljuje s pripravo in izvajanjem strukturnih reform ter nadaljnjo javnofinančno konsolidacijo," so zapisali v izjavi za STA.

Dobri podatki nas ne smejo uspavati, nadaljevati moramo z delom in ne smemo popuščati pretiranim apetitom po zviševanju odhodkov, so prepričani na ministrstvu. "Veljavna ureditev na področju fiskalne politike, ki je določena z ustavo in zakonom o fiskalnem pravilu ter jo določajo tudi evropska pravila, ob takšnih ugodnih cikličnih gibanjih še naprej zahteva omejevalno fiskalno politiko, dokler ni dosežen dolgoročno vzdržen srednjeročni cilj," so poudarili.

Seveda pa morata biti tudi v prihodnje fiskalna politika in načrtovanje poti za dokončanje javnofinančne konsolidacije usmerjena v podporo stabilni gospodarski rasti in s tem v zagotavljanje višjega blagostanja za vse, so zaključili.

Podatki državnega statističnega urada so danes pokazali, da se stanje slovenskih javnih financ še naprej izboljšuje. Javnofinančni primanjkljaj je v letu 2016 po prvih izračunih znašal 609 milijonov evrov, kar je 40 odstotkov manj kot leta 2015 in 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Zmanjšal se je tudi dolg države, in sicer na 79,7 odstotka BDP.

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) medtem Sloveniji za letos napoveduje 3,6-odstotno rast BDP, kar je 0,7 odstotne točke več od jesenske napovedi.