c S

Nevladniki ostro proti predlogu omilitve protitobačnega zakona

03.04.2017 07:54 Ljubljana, 31. marca (STA) - V mladinski zvezi Brez izgovora Slovenija nasprotujejo predlogu dopolnitve novega protitobačnega zakona, da bi bilo nastopajočim v okviru gledaliških predstav dovoljeno kajenje zeliščih izdelkov za kajenje. Predlog je v parlamentarno proceduro vložila skupina poslank in poslancev koalicijskih SMC in DeSUS s prvopodpisanim Sašo Tabakovićem (SMC).

Soustanovitelj Brez izgovora Slovenija Jan Peloza je v današnjem sporočilu za javnost zapisal, da se je v zadnjih tednih neformalno govorilo, da gledališčnikom ne ustreza trenutna ureditev, ki prepoveduje kajenje na gledaliških odrih. "V Brez izgovora smo imeli dodatne namige, da naj bi ena od opozicijskih strank pripravljala predlog dopolnitve zakona za to področje, vendar si niti v sanjah nismo predstavljali, da bo ista stranka, ki je 15. februarja dobila stoodstotno podporo poslancev DZ ob sprejetju zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, sama vložila predlog popravka taistega zakona," je dodal Peloza.

Kot je poudaril, je pravica do zdravega okolja nad pravico do umetniškega izražanja, zato tak predlog zakona ne bi zdržal ustavne presoje, kar je bilo dokazano že v sosednji Avstriji. "Ko enkrat dovolimo izjemo eni interesni skupini, gledališčnikom, ki je bila že večkrat po svetu izpostavljena kot podaljšana roka tobačne industrije, bodo temu sledili še drugi - strokovnjaki za intelektualno lastnino, gostinci, prodajalci tobaka, dobavitelji, strokovnjaki za nacionalno varnost, cariniki in drugi," je prepričan Peloza.

Skupina poslank in poslancev v dopolnitvi zakona o omejevanju tobačnih in povezanih izdelkov predlaga nov 39. a člen, ki določa izjeme prepovedi kajenja. Tako bi bilo v zaprtih javnih prostorih, ki so namenjeni dejavnostim na področju kulture, dovoljeno kajenje zeliščnih izdelkov za kajenje, če je kajenje del predstave s področja scenskih umetnosti. Kajenje pa bi bilo tudi v tem primeru dovoljeno zgolj nastopajočim na odru in v času trajanja predstave.

Zakon, ki ga je DZ brez glasu proti sprejel 15. februarja, sicer prepoveduje kajenje oz. uporabo tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov, razen tobaka za žvečenje in tobaka za njuhanje, v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih. Prav tako je kajenje prepovedano v vseh vozilih, če so v vozilu mladoletni.