c S

Surs prvič objavil ocene vrednosti pokojninskih pravic

31.03.2017 11:45 Ljubljana, 31. marca (STA) - Statistični urad je prvič objavil ocene vrednosti pokojninskih pravic, nov kazalnik, ki so ga uvedli z evropskim sistemom nacionalnih in regionalnih računov. Kot kažejo podatki, so pokojninske pravice v Sloveniji v začetku leta 2015 predstavljale 109,3 milijarde evrov, ob koncu pa skoraj 112 milijard evrov oziroma 290 odstotkov slovenskega BDP.

Med vsemi pokojninskimi pravicami, pridobljenimi v okviru socialnega zavarovanja, je bilo konec leta 2015 kar 97,3 odstotka pogojnih. V vse pokojninske sheme je bilo vplačanih 3,705 milijarde evrov socialnih prispevkov, kar predstavlja 9,6 odstotka BDP, za pokojnine pa je bilo izplačanih 4,337 milijarde evrov oziroma 11,2 odstotka BDP.

Med transakcijami so pomembna kategorija dodatni socialni prispevki, ki jih pripišejo gospodinjstvom. Pri pokojninskih shemah dodatnega pokojninskega zavarovanja to kategorijo v višini 62 milijonov evrov predstavlja premijski dodatek oz. prihodek od tehničnih rezervacij, pri shemi obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja v višini 5,322 milijarde pa se dohodek od lastnine pripiše.

Izravnalna postavka za obvezno shemo je kategorija druge aktuarske spremembe pokojninskih pravic in znaša -2,142 milijarde evrov. Negativna vrednost kaže, da je diskontna stopnja višja od notranje stopnje donosa, torej stopnje, ki izenačuje sedanjo vrednost dejansko plačanih prispevkov in diskontirano vrednost pokojninskih pravic, ki izhajajo iz teh prispevkov.

Kot so ob objavi podatkov poudarili na Sursu, je pri interpretaciji podatkov treba upoštevati dejstvo, da ocene pogojnih obveznosti temeljijo na predpostavkah. Na vrednost podatkov vpliva v največji meri diskontna stopnja, saj bi zmanjšanje diskontne stopnje za pol odstotne točke pomenilo tudi povečanje pokojninskih pravic za 9,9 odstotka.

Do konca leta 2017 bodo vse države članice EU sporočile podatke o vrednostih pokojninskih pravic, o njih bodo poročale za vse pokojninske sheme. V sistem nacionalnih računov so sicer že zdaj vštete vse sheme z določenimi prispevki in sheme z zagotovljenimi prejemki, s katerimi upravlja nedržavni sektor, pa tudi sheme, ki so razvrščene v institucionalni sektor finančnih družb. Po novem pa bodo države poročale tudi o pokojninskih pravicah shem socialne varnosti.

V Sloveniji so v sektor finančnih družb razvrščene pokojninske sheme z določenimi prispevki, kamor sodi na primer dodatno pokojninsko zavarovanje, v sektorju država pa shema socialne varnosti, kamor sodi obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.