c S

Tillerson danes v Bruslju prvič na zasedanju zveze Nato

31.03.2017 09:22 Bruselj, 31. marca (STA) - Novi ameriški zunanji minister Rex Tillerson se bo danes v Bruslju prvič srečal s kolegi iz preostalih članic zveze Nato. Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg pričakuje tudi tokrat sporočilo o čezatlantski enotnosti in ameriški zavezanosti Natu ter o pomenu krepitve obrambnih izdatkov in pošteni delitvi bremen.

Zasedanje je bilo sprva predvideno v sredo in četrtek prihodnji teden, vendar so ga preložili na danes in skrajšali, da bi zagotovili navzočnost Tillersona, ki naslednji teden spremlja predsednika Donalda Trumpa na obisku na Kitajskem.

Današnje zasedanje je sicer treba po Stoltenbergovih besedah razumeti zlasti kot pripravo na vrh zavezništva, ki je načrtovan za 25. maj. Na tem vrhu bo ključna tema boj proti terorizmu, zlasti proti teroristični skupini Islamska država.

Nato globalno koalicijo za boj proti Islamski državi podpira z radarskimi letali awacs v Turčiji in z urjenjem iraških vojakov, razmišlja pa se tudi o razširitvi dejavnosti zavezništva v Iraku.

Poleg omenjenih tem bosta v ospredju še vprašanje "projiciranja stabilnosti" s tesnim sodelovanjem z nečlanicami in odnos z Ukrajino, slovenski zunanji minister Karl Erjavec pa naj bi znova izpostavil pomen stabilnosti na Zahodnem Balkanu.