c S

Nacionalisti na Kosovu Srbom preprečili predvolilno zborovanje

29.03.2017 14:08 Priština/Beograd, 29. marca (STA) - Kosovsko-albanski nacionalisti so danes več tisočim podpornikom srbskega premierja Aleksandra Vučića preprečili udeležbo na predvolilnem zborovanju v podporo Vučiću v Leposaviću na severu Kosova. Po poročanju medijev so pristaši največje kosovske opozicijske stranke Vetevendosje na več cestah ustavili okoli 60 avtobusov s podporniki Vučića.

"Pravica Zahoda in ne pravica Moskve," je med drugim pisalo na transparentih, ki so jih nosili pristaši kosovske opozicijske stranke. Na več cestah so postavili tudi zapore, na cesti med krajema Gjilane in Gračanica pa so avtobuse s Srbi celo obmetavali s kamenjem, povzema lokalne medije avstrijska tiskovna agencija APA.

Po navedbah srbske tiskovne agencije Tanjug je bilo na avtobusih okoli 3000 ljudi, želeli pa so se pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami v Srbiji udeležiti zborovanja v podporo Vučiću, ki ga organizira Vučićeva Srbska napredna stranka (SNS). Avtobuse so z barikadami ustavili na več cestah južno od reke Ibar.

Prvi podpredsednik srbske vlade in zunanji minister Ivica Dačić je v odzivu ocenil, da gre za novo provokacijo Prištine. Predsednik urada srbske vlade za Kosovo in podpredsednik SNS Marko Đurić pa meni, da pomenijo barikade, ki so jih postavili "v usklajeni in organizirani akciji", napad na kosovske Srbe, na njihovo svobodo gibanja in pravico do udeležbe na volitvah.

Predvolilnega zborovanja v Leposaviću bi se danes moral udeležiti tudi Vučić, a je v torek sporočil, da ne bo odšel na Kosovo zaradi postavljanja pogojev s strani Prištine. Po navedbah Tanjuga so mu namreč kosovske oblasti dovolile triurni obisk, hkrati pa so obisk pogojevale s tem, da v njegovi delegaciji ne bo srbskih ministrov za notranje zadeve in obrambo, Nebojše Štefanovića in Zorana Đorđevića.

Vučić je v torek za srbsko televizijo izrazil upanje, da bodo kosovski Srbi razumeli njegovo odločitev in motive.

Po nedavnih javnomnenjskih raziskavah je med enajstimi kandidati favorit srbskih predsedniških volitev Vučić, ki naj bi že v prvem krogu dobil več kot 50-odstotno podporo. Na nedeljskih volitvah bodo lahko svoj glas oddali tudi Srbi, ki živijo na Kosovu. Teh je sicer okoli šest odstotkov prebivalstva.