c S

Mednarodna koalicije proti IS verjetno vpletena v civilne žrtve v Mosulu

29.03.2017 10:00 Mosul, 29. marca (STA) - Mednarodna koalicija pod vodstvom ZDA je bila verjetno vpletena incident, ki je v zahodnem Mosulu terjal civilne žrtve, je povedal ameriški generalpodpolkovnik Stephen Townsend. Združeni narodi in nevladna organizacija Amnesty International (AI) so pozvali k večjemu prizadevanju pri zaščiti civilistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zahodnem delu Mosula je še vedno več sto tisoč civilistov, ki so ujeti med dve fronti -iraške sile in skrajneže Islamske države (IS). Zahodni Mosul je manjši, a bolj gosto poseljen v primerjavi z vzhodnim delom, ki so ga Iračani že osvobodili džihadistov. Zato so spopadi na zahodu bolj nevarni za civiliste.

"Verjetno smo igrali vlogo v teh žrtvah," je dejal Townsend, poveljnik sil mednarodne koalicije proti IS, o žrtvah letalskega napada na zahodni Mosul. "Če so bili tisti nedolžni ljudje ubiti, je bila to nenamerna vojna nesreča," je dodal.

Kot je še dejal Townsend so spopadi na ozkih ulicah Mosula "najpomembnejša urbana bitka" vse od druge svetovne vojne in da se tu dogajajo eni od najbolj krutih spopadov, kar jih je doživel v svoji 35-letni karieri.

Koalicija je pred tem sporočila, da so 17. marca izvedli letalski napad na območje mesta, od koder so kasneje poročali o civilnih žrtvah, in da primer še preiskujejo.

Irak, ki prav tako preiskuje primere civilnih žrtev v Mosulu, pa je krivdo zvalil na IS.

Tiskovna predstavnica urada ZN za pravice Ravina Shamdasani je v torek sporočila, da je od sredine februarja v zahodnem Mosulu življenje izgubilo že več kot 300 civilistov. IS namreč cilja na civiliste in jih uporablja kot človeški ščit, vendar jih je veliko umrlo tudi zaradi letalskih napadov koalicije.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid Rad al Husein je pozval iraške sile in koalicijo, naj precenijo taktiko tako, da bo vpliv na civiliste čim manjši. Taktike IS po njegovem kršijo celo najbolj osnovne standarde človeškega dostojanstva in etike.

Donatella Rovera iz AI pa je opozorila, da škoda v vzhodnem Mosulu, ki so ga osvobodili IS januarja, kaže na vzorec letalskih napadov koalicije, ki so uničili cele hiše, v katerih so bile družine. Bila je kritična do koalicije, saj niso ravnali pravilno, da bi zaščitili civiliste, čeprav so Iračani pozivali domačine, naj ostanejo na svojih domovih. Sodeč po pričevanju pa se sedaj podobno dogaja tudi na zahodni strani mesta.

Zaradi spopadov v zahodnem Mosulu je mesto zapustilo že več kot 200.000 ljudi. Združeni narodi so sicer prejšnji teden objavili, da se v zahodnem Mosulu še vedno nahaja približno 600.000 ljudi, od tega jih je 400.000 ujetih v starem mestnem jedru v izjemno slabih razmerah.