c S

GZS: Ob neupoštevanju priporočil IMF bomo spet v hudih škripcih

29.03.2017 08:07 Ljubljana, 28. marca (STA) - Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) se strinjajo z ugotovitvami Mednarodnega denarnega sklada (IMF), da je zdaj pravi čas za strukturne reforme, ki bodo prinesle trajne prihranke. Slovenske oblasti bi morale priporočila sklada resno upoštevati, da ne bi že čez dve ali tri leta spet padli v hude škripce, pravijo.

IMF je ob današnjem zaključku rednega letnega obiska v Sloveniji napoved letošnje gospodarske rasti za Slovenijo zvišal z 1,8 na tri odstotke. Hkrati pa ocenjuje, da se leta nadpovprečne rasti z letošnjim letom zaključujejo. Demografija in počasna rast celotne produktivnosti naj bi omejili našo prihodnjo rast na med 1,75 in dva odstotka. "To je le eden od podatkov, ki resno opozarjajo na nujnost hitrejše izvedbe reform," so se odzvali na GZS.

Gospodarska napoved IMF je enaka tisti Evropske komisije, ki Sloveniji prav tako napoveduje triodstotno gospodarsko rast. "Vendar v Analitiki GZS opozarjamo, da IMF hkrati Sloveniji priporoča, naj naslovi izzive, kot je kredibilno hitrejše znižanje javnofinančnega primanjkljaja. Ta bi moral preiti celo že v presežek, da bi lahko odplačali del javnega dolga," piše v sporočilu GZS.

Na trgu dela bi morali po mnenju IMF poskrbeti za večjo fleksibilnost, tudi privatizacija bi lahko povišala potencialno gospodarsko rast. Bančni sektor bi moral hitreje prestrukturirati terjatve malih in srednjih podjetij, saj bi lahko ta podjetja zopet hitreje rasla in prispevala h gospodarski rasti.

Razlika med minimalno neto plačo in socialnimi pomočmi bi morala biti večja, da bi spodbudila prehod ljudi v delovno aktivnost. Tudi z vajeništvom bi morali dosegati boljšo usklajenost ponudbe in povpraševanja po delu.

Vzdržen model plač v javnem sektorju bi moral motivirati zaposlene ter nagraditi dobro delo in znižati stroške dela javnega sektorja v bruto domačem proizvodu. Trenuten sistem nagrajevanje namreč temelji na dolžini zaposlitve. Pokojnine bi morali usklajevati le z inflacijo, dvigniti upokojitveno dobo na 67 let, omejiti zgodnje upokojevanje ter ukiniti letni dodatek, so še povzeli na zbornici.