c S

Amnesty International opozarja na civilne žrtve v Mosulu

28.03.2017 15:02 Mosul, 28. marca (STA) - Koalicija držav pod vodstvom ZDA, ki v boju proti Islamski državi izvaja letalske napade na Mosul, pri tem ne izvaja zadostnih preventivnih ukrepov za preprečitev smrtnih primerov med civilisti, je danes opozorila organizacija Amnesty International. Dodali so, da gre za kršitev mednarodnega humanitarnega prava.

Kot navaja AI, je bilo v zadnjih mesecih v mestu na severu Iraka ubitih več sto civilistov, saj so lokalne oblasti družinam naročile, naj kljub letalskim napadom ostajajo na svojih domovih.

"Dokazi, zbrani na terenu v vzhodnem Mosulu, kažejo na zaskrbljujoč vzorec letalskih napadov koalicije pod vodstvom ZDA, v katerih so bile uničene cele hiše, v katerih so bile celotne družine," je izpostavila predstavnica organizacije Donatella Rovera.

"Visoke število žrtev med civilisti kaže na to, da koalicijske sile, ki vodijo ofenzivo nas Mosul, niso izvajale ustreznih preventivnih ukrepov za preprečitev smrtnih primerov med civilisti, kar predstavlja očitno kršitev mednarodnega humanitarnega prava in bi lahko predstavljalo vojni zločin," je dodala po poročanju britanskega BBC.

V enem izmed tovrstnih napadov naj bi 17. marca v soseski Džadida umrlo do 150 civilistov. Ameriške in iraške oblasti so konec tedna sporočile, da incident preiskujejo. Irak je sicer menil, da so za smrtne žrtve kriva eksplozivna sredstva, ki so jih je nastavili skrajneži IS.

Waad Ahmad al Tai je bil eden izmed številnih Iračanov, ki je takrat upošteval navodilo lokalnih oblasti - razširjeno prek radia in letakov -, naj ostanejo doma. Z družino se je zatekel v dvonadstropno hišo sorodnika, kjer se je v eno sobo zgnetlo 18 ljudi. A ko je sosednjo stavbo zadela bomba, se je zrušila nanje, pri čemer je umrlo šest njegovih sorodnikov, vključno s sinom in hčerko, navaja AI.

Tiskovni predstavnik ameriške vojske je v ponedeljek zavrnil obtožbe, da je koalicija proti IS omilila pravila bojevanja proti IS v Iraku in Siriji. Kot je poudaril John Thomas, si prizadevajo ravnati zelo previdno, da bi razlikovali med civilnimi in vojaškimi tarčami.

Iraške sile so ob letalski podpori mednarodne koalicije sil pod vodstvom ZDA v okviru operacije za osvoboditev Mosula, ki so jo začele oktobra lani, že osvobodile vzhodni del, sredi februarja pa so nato sprožile ofenzivo še za osvoboditev zahodnega dela tega drugega največjega iraškega mesta.

Od začetka ofenzive je bilo po podatkih Združenih narodov v zahodnem Mosulu ubitih prek 300 civilistov, če se bodo potrdila najnovejša poročila, bo število žrtev preseglo 400. Med 17. februarjem in 22. marcem je bilo namreč ubitih 307 ljudi, glede na še ne potrjena poročila pa v štirih soseskah med 23. in 26. marcem še 95, navaja francoska tiskovna agencija AFP.