c S

Ljubljanski svetniki potrdili spremembe za lažjo menjavo stanovanj

27.03.2017 16:59 Ljubljana, 27. marca (STA) - Ljubljanski mestni svetniki so podprli predlog sprememb pravilnika o zamenjavah stanovanj, s katerim želijo po besedah direktorja ljubljanskega javnega stanovanjskega sklada Saša Rinka omogočiti predvsem širši krog menjav. Po novem bodo lahko namreč stanovanja menjali tudi tisti najemniki, ki nimajo poravnanih vseh obveznosti.

Kot je na današnji seji pojasnil Rink, želijo s spremembami pravilnika odpraviti nepotrebne določbe in omogočiti prehajanje najemnikov med posameznimi kategorijami stanovanj.

Pri zamenjavah je namreč v veljavnem pravilniku predpisana omejitev, da se najemniku z zamenjavo ne more spremeniti kategorija oz. vrsta najemnega stanovanja, na ta način pa je onemogočena preselitev najemnika iz denimo neprofitnega v namensko najemno stanovanje.

Bistvena sprememba je tudi ta, da bodo lahko stanovanje menjali dolžniki, z njimi pa bodo na skladu po Rinkovih besedah sklenili dogovor o obročnem odplačevanju dolga. Kot so v predlogu sprememb zapisali na skladu, bodo lahko najemniki na račun nižjih stanovanjskih stroškov poravnavali odprte obveznosti iz prejšnjega najemnega razmerja.

V sedaj veljavnem pravilniku o zamenjavah stanovanj iz leta 2007 je eden od splošnih pogojev za upravičenost do zamenjave stanovanja prav ta, da ima najemnik poravnane vse obveznosti iz naslova najemnine in stroškov uporabe stanovanja.

Za spremembo pravilnika so se na skladu med drugim odločili, ker so zaradi znanega pomanjkanja najemnih stanovanj ter podobnih potreb po stanovanjih med upravičenci za dodelitev neprofitnih stanovanj in upravičenci do zamenjave, zaznali upad števila realizacij zamenjav.