c S

Turška diaspora začela glasovati na referendumu

27.03.2017 11:16 Ankara/Berlin, 27. marca (STA) - Turški državljani v tujini so danes začeli oddajati svoje glasove na referendumu za spremembo ustave, ki naj bi uvedle predsedniški sistem v Turčiji. V tujini živi okoli 2,97 milijona registriranih volivcev, s čimer diaspora predstavlja pomembnih pet odstotkov volilnega telesa. Glasovali bodo lahko do 9. aprila, referendum pa bo 16. aprila.

Glasovanje turške diaspore bo potekalo na diplomatskih predstavništvih, predvidoma veleposlaništvih, pa tudi na sedežih generalnih konzulatov. Na nekaterih se bo sicer predčasno glasovanje začelo kak dan kasneje, se bo pa za vse končalo 9. aprila. Potem bo mogoče glasovati le še na dan referenduma v Turčiji oz. na določenih mednarodnih letališčih in pristaniščih v Turčiji, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Skupaj bo sicer na referendumu lahko odločalo 55,3 milijona turških državljanov, skoraj trije milijoni Turkov v tujini pa bodo lahko predstavljali pomemben jeziček na tehtnici, ali bo referendum dobil zadostno podporo ali ne. Zato se je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan tako boril v preteklih tednih in zaradi prepovedi predreferendumskih shodov v Nemčiji in na Nizozemskem zaostril odnose z Evropsko unijo.

Tri četrtine turške diaspore živi v članicah Evropske unije, največ v Nemčiji. Po navedbah turške volilne komisije je Nemčiji registriranih okoli 1,43 milijona turških volilnih upravičencev. Sledijo diaspore v Franciji (326.000), na Nizozemskem (253.000), Belgiji (138.000) in v Avstriji (109.000), navaja dpa.

Visok delež potencialnih turških volivcev imajo še na Severnem Cipru (105.000), v ZDA (100.000), Švici (95.000) in v Veliki Britaniji (93.000). Nekaj deset upravičencev pa bo lahko svoj glas oddalo tudi na veleposlaništvu Turčije v Ljubljani.

Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, so v Avstriji živeči Turki še posebej zvesti volivci turškega predsednika. Na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2015 je Erdoganova stranka Zakon in pravičnost (AKP) dobila kar 69 odstotkov glasov, kar je bilo občutno več od 49,5 odstotka, kolikor je glasov stranka dobila na nacionalni ravni.

Na referendumu bodo Turki sicer odločali, ali bi sedanji parlamentarni sistem zamenjali s predsedniškim, v katerem bi turški predsednik na račun parlamenta dobil veliko dodatnih pooblastil. Kot poroča APA, javnomnenjske ankete zaenkrat napovedujejo tesen izid, kljub sporu, ki ga je Erdogan odprl z Evropo zaradi diaspore v Nemčiji, kar bi po ocenah analitikov lahko vplivalo tudi na domače volivce, da je le on sposoben ščititi interese Turkov v svetu.