c S

Trump prižgal zeleno luč gradnji naftovoda Keystone XL

27.03.2017 08:30 Washington, 24. marca (STA) - Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je danes prižgala zeleno luč družbi TransCanada za izgradnjo naftovoda Keystone XL. Trump je tako odpravil odločitev svojega predhodnika Baracka Obame, čigar administracija je leta 2015 ustavila gradnjo naftovoda, uradno zaradi pogajanj o pariškem podnebnem sporazumu.

Trump je januarja kot enega prvih uradnih dejanj na mestu predsednika ZDA izdal pogojno soglasje za izgradnjo naftovoda, saj bo to po njegovem mnenju koristilo nacionalnim interesom, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Kot trdi Trump, bo plinovod ZDA zagotovil nova delovna mesta in energijo po dostopni ceni.

"To je velik dan za delovna mesta v ZDA ter zgodovinski trenutek za Severno Ameriko in energetsko neodvisnost," je poudaril Trump v Beli hiši. Obljubil je tudi, da bo po telefonu poklical guvernerja zvezne države Nebraska, da bi podjetju pomagal zagotoviti gradbena dovoljenja.

Izvršni direktor družbe TransCanada Russ Girling pa je na novinarski konferenci s Trumpom dejal, da gre za pomemben mejnik za projekt Keystone XL. "Družba se veseli sodelovanja z Belo hišo pri nadaljnjih investicijah in krepitvi severnoameriške energetske infrastrukture," je dodal.

Po naftovodu, dolgem 1900 kilometrov, bo družba TransCanada kanadsko nafto dobavljala rafinerijam na jugu ZDA.

Kanada je šesta največja svetovna proizvajalka nafte, vendar pa je njeno pridobivanje nafte iz peščene kamnine po mnenju okoljevarstvenikov sporno. Opozarjajo namreč, da ekstrakcija težke nafte, bitumna, iz t. i. naftnega peska zahteva ogromno industrijskega napora z negativnimi vplivi na zemljo, zrak, vodo in podnebje.

Nasprotniki gradnje naftovoda dvomijo tudi v obljube o delovnih mestih, ki naj bi jih prinesel naftovod. Po ocenah State Departmenta bi v dveh letih gradnje odseka naftovoda v ZDA zagotovili 42.000 začasnih delovnih mest, a nasprotniki trdijo, da bodo za dolgoročno vzdrževanje naftovoda zaposlili manj kot 50 ljudi.