c S

DZ naklonjen podaljšanju zakona o podpori pomurski regiji

24.03.2017 13:53 Ljubljana, 24. marca (STA) - DZ se je seznanil s predlogom NSi, naj se izvajanje zakona o razvojni podpori pomurski regiji podaljša za leto dni, to je do konca leta 2018. Tako naj bi zagotovili, da bo v regijo priteklo vseh predvidenih 33 milijonov evrov sredstev. S podaljšanjem se strinjajo tudi v drugih poslanskih skupinah, a tako kot vlada za dve leti.

Zakon o razvojni podpori pomurski regiji je vlada pripravila leta 2009, da bi pospešili razvoj tega dela Slovenije in mu pomagali prebroditi krizo. Za njegovo izvedbo bi se moralo do konca leta 2015 iz proračuna zagotoviti 33 milijonov evrov, ker pa se to ni zgodilo, zato je DZ jeseni 2015 izvajanje zakona podaljšal za dve leti, do konca leta 2017.

V NSi zdaj predlagajo, naj se izvajanje zakona podaljša še za leto dni. "Podaljšanje je edina možnost za dosledno spoštovanje zakona," je v imenu predlagateljev dejal Jožef Horvat (NSi). Od predvidenih 33 milijonov evrov jih je bila regija do konca leta 2016 deležna le 25,4 milijona evrov.

Horvat je povedal, da je bila registrirana stopnja brezposelnosti v regiji lani pri 17,4 odstotka, kar je 6,2 odstotne točke nad slovenskim povprečjem. In čeprav je v zadnjih letih opaziti napredek v razvoju, Pomurje za še vedno zaostaja za državnim povprečjem tudi po vrsti drugih kazalnikov.

Poslanci so prvo podaljšanje izvajanja zakona podprli soglasno, v današnji razpravi pa so izrekali naklonjenost tudi novemu podaljšanju. Pri tem so se v vseh poslanskih skupinah strinjali z besedami Eve Štravs Podlogar z gospodarskega ministrstva, da bi bilo smiselno podaljšanje za dve leti. "Ni treba hiteti s spodbudami, v tem času bo mogoče pripraviti programe, ki bodo produktivno prispevali k povečanju konkurenčnosti regije," je dejal Franc Laj (NP).

V letošnjem proračunu je za izvajanje zakona o razvojni podpori pomurski regiji načrtovanih 4,1 milijona evrov, do polne realizacije sredstev je tako treba zagotoviti še 3,5 milijona evrov. "Od tega v državnem proračunu za leto 2018 1,6 milijona evrov in v državnem proračunu za leto 2019 1,9 milijona evrov," je povedala Štravs Podlogarjeva.

Poleg 33 milijonov evrov vrednega programa spodbujanja konkurenčnosti zakon med ukrepi za pomoč Pomurju vsebuje še spodbude delodajalcem za zaposlovanje, davčne olajšave za investiranje ter prednostno obravnavo programov in projektov pri kandidiranju za sredstva iz razpisov. Eden od teh je Medpodjetniški izobraževalni center Pomurje, ki so ga leta 2015 odprli v Murski Soboti.

Ali je predlog novele zakona primeren za nadaljnjo obravnavo, bo DZ odločil še danes.