c S

Vlada z uredbo določila letošnje sofinanciranje občin na narodnostno mešanem območju

23.03.2017 11:42 Ljubljana, 23. marca (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela uredbo o sofinanciranju občin na narodnostno mešanem območju za leto 2017. Skupaj se za dvojezično poslovanje občin in samoupravnih narodnih skupnosti na narodnostno mešanem območju namenja dobrih 1,6 milijona evrov, je vlada objavila na družbenem omrežju Twitter.

Zakon o financiranju občin, ki je stopil v veljavo 1. januarja 2007, v 20. členu določa, da se občinam, na območju katerih so naselja z narodnostno mešanim prebivalstvom, iz državnega proračuna zagotovijo sredstva za financiranje dvojezičnosti in uresničevanje ustavnih pravic italijanske oz. madžarske narodne skupnosti. Podrobnejše namene porabe in višino sredstev pa določi vlada z uredbo.

Maja lani je vlada izdala uredbo o sofinanciranju občin na narodnostno mešanem območju za leto 2016, danes pa še za leto 2017. Uredba, ki bo po današnjem sprejetju na vladi objavljena v uradnem listu, je pripravljena v enaki obliki in vsebini kot za preteklo leto.

Sredstva so namenjena za dvojezično poslovanje občinskih uprav in organov Mestne občine Koper in občin Izola, Piran, Ankaran, Lendava, Moravske Toplice, Dobrovnik, Šalovci in Hodoš ter za poslovanje občinskih samoupravnih narodnih skupnosti v navedenih občinah.

Kot je danes še sklenila vlada, pa bo urad vlade za narodnosti nadaljeval pripravo splošne uredbe, ki bo vsebovala podrobnejše namene in merila za določitev višine sredstev v ta namen in bo veljala za naslednja leta, predvidoma od vključno 2018 naprej.

Pri tem so pojasnili, da je zakon o financiranju občin trenutno v fazi spreminjanja. Sprememba 20. člena zakona pa bo podlaga za pripravo novega, splošnega predloga uredbe.