c S

Postojnska porodnišnica bo morala plačati rekordno odškodnino

23.03.2017 08:41 Postojna, 22. marca (STA) - Koprsko višje sodišče je po devetih letih razsodilo, da bo morala Bolnišnica Postojna družini iz Nove Gorice v 15 dneh izplačati odškodnino v vrednosti okoli 900.000 evrov, poroča Delo. Sodba je pravnomočna. Odškodnino bo morala bolnišnica plačati zaradi zapleta pri porodu, pri katerem je novorojenček dobil trajne poškodbe možganov.

Gre za najvišjo odškodnino za zaplet pri porodu doslej v Sloveniji. "Če je ne bodo izplačali, bomo šli v izvršbo," je ob izidu sodbe za Delo napovedala odvetnica Lucija Šikovec Ušaj. Odvetnik postojnske porodnišnice Miran Škrinjar pa ni odgovoril na vprašanje, ali se bodo odločili za revizijo postopka.

Porodničar pri porodu leta 2005 ni upošteval napotnice za carski rez, ki jo je imela porodnica, ampak je vztrajal pri vaginalnem porodu. Ko so otroka skušali izvleči z vakuumom, je materi počila maternica in šele nato so opravili carski rez.

Otrok je tako pri porodu utrpel hudo pomanjkanje kisika in s tem trajne možganske poškodbe. Ima cerebralno paralizo in hudo epilepsijo, priklenjen je na invalidski voziček.

Koprsko sodišče je porodnišnici v Postojni že marca 2015 naložilo plačilo 845.000 evrov odškodnine, a je višje sodišče januarja lani to sodbo razveljavilo zaradi napake v postopku. Nato je aprila lani koprsko sodišče prizadeti družini prisodilo 800.000 evrov odškodnine.

Ugovor o zastaranju primera - na prvi stopnji so se v postopku zamenjali kar štirje sodniki, ena sodnica je bila zaradi slabega dela razrešena s funkcije - je sodišče zavrnilo.

O primeru poročajo tudi Primorske novice.