c S

Vodja kongresnega odbora potrdil Trumpove očitke o prisluškovanju

23.03.2017 08:38 Washington, 22. marca (STA) - Vodja odbora predstavniškega doma ameriškega kongresa za nadzor nad obveščevalnimi službami, republikanec Devin Nunes, je danes sporočil, da so ameriške obveščevalne agencije konec lanskega leta nadzirale komunikacije članov tranzicijske ekipe sedanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, morda tudi samega predsednika.

Nunes je na novinarski konferenci v Washingtonu povedal, da informacije, ki jih je pridobil, tudi kažejo, da zbrane komunikacije nimajo ničesar s preiskavo o morebitnih povezavah med Trumpom in Rusijo med predvolilno kampanjo. Imajo tudi majhno obveščevalno vrednost, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal kongresnik.

Pojasnil je, da naj bi bile te komunikacije očitno zbrane povsem legalno, podatki o Trumpovi ekipi pa da naj bi bili zbrani naključno, torej naj ne bi šlo za nameren nadzor. Vendarle so te informacije, ki so bile zbrane med novembrom in januarjem, torej med Trumpovo zmago na volitvah in njegovo prisego, na široko zaokrožile v ameriških obveščevalnih krogih, je še povedal Nunes.

Dodal je, da bi morali ameriški obveščevalci po pravilih tovrstne prisluhe, v katere se ujamejo ameriški državljani, ustrezno zamaskirati, česar pa v tem primeru niso naredili.

Te trditve bi lahko močno podprle doslej nedokazane Trumpove trditve, da mu je predhodnik Barack Obama prisluškoval v njegovi stoplnici na Manhattnu.

V ponedeljek sta sicer v odboru, ki ga vodi Nunes, nastopila direktor FBI James Comey in direktor Agencije za nacionalno varnost (NSA) Mike Rogers, ki sta povedala, da ni nobenih dokazov o prisluškovanju v Trumpovi stolpnici. Sta pa zatrdila, da se Rusija je vpletala v volitve v Trumpovo korist.