c S

Marijan Pavčnik - edini od kandidatov za ustavnega sodnika s sodniškimi izkušnjami - biografija

22.03.2017 07:56 Ljubljana, 22. marca (STA) - Marijan Pavčnik je edini od štirih kandidatov za ustavne sodnike, ki ima tudi nekaj sodniških izkušenj. V obdobju 1970-1971 je bil leto dni kazenski sodnik pri takratnem Občinskem sodišču I v Ljubljani. Danes je profesor na pravni fakulteti v Ljubljani in član Sazu. Prepričan je, da so lahko pri sojenju edine prave rešitve tiste, ki sledijo pravu.

Pavčnik se je rodil leta 1946, vse do danes pa si je ustvaril pedagoško in akademsko kariero, ki mu jo mnogi zavidajo.

Diplomiral je leta 1969 na pravni fakulteti v Ljubljani, magistriral leta 1978 na pravni fakulteti v Beogradu, doktoriral pa leta 1982 na pravni fakulteti v Ljubljani.

Čeprav se je pred časom upokojil, na pravni fakulteti v Ljubljani še vedno predava kot redni profesor. Predava filozofijo in teorijo prava in države.

Leta 2003 je postal izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (Sazu), leta 2009 pa njen redni član. Od leta 2010 je član Evropske akademije s sedežem v Londonu. V letih od 1990 do 1994 in od 1999 do 2004 je bil tudi član sodnega sveta.

Njegova bibliografija obsega več kot 500 enot, od tega je več kot 100 izvirnih znanstvenih člankov. Njegovi temeljni deli sta Teorija prava, ki je doživela pet izdaj, in Argumentacija v pravu, ki je doživela tri izdaje. Za svoje delo je prejel številna priznanja, med drugim leta 2016 zlato plaketo Univerze v Ljubljani za izjemne zasluge pri razvijanju znanstvenega ustvarjanja in nagrado za življenjsko delo, ki mu jo je podelila Zveza društev pravnikov.

Ravno to, da je kratek čas delal kot sodnik, mu, kot pravi, pogosto pride prav, ko obravnava pravna vprašanja v teoriji. Tudi sicer je bila praksa, ki so jo pisali sodniki, nekaj, na kar se je v svoji pedagoški dejavnosti vedno opiral, je dejal na petkovi javni predstavitvi v predsedniški palači.

Glede odločanja ustavnih, pa tudi drugih sodnikov je prepričan, da morajo vedno odločati po pravu. Pri tem citira svojega najljubšega pravnega filozofa Gustava Radbrucha, da morajo sodniki paziti, da ne sprejemajo odločitev, ki jim interesno ustrezajo, saj so na dolgi rok ustrezne samo rešitve, ki so pravne.

Na vprašanje, ali bo kot ustavni sodnik komentiral aktualne zadeve, če bo ocenil, da je nekaj nezakonito, je na petkovi predstavitvi odgovoril: "Načelno sem zelo zadržan, da se komentira odprte zadeve. Sam se v veliki meri tega držim. Mislim, da se sme zadeve komentirati le tedaj, kadar mislimo, da je to res nujno." Pavčnik je pred leti v enem izmed svojih prispevkov sicer javno izrazil dvom v pravno korektnost postopka Patria.