c S

Sodišče zavrnilo tožbo sindikalista Petroviča zoper policijo zaradi odpovedi

22.03.2017 16:37 Ljubljana, 22. marca (STA) - Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je zavrnilo tožbo predsednika Sindikata policistov Slovenije Zorana Petroviča zoper ministrstvo za notranje zadeve oz. policijo, v kateri jim je očital, da so ga po aferi Koprivnikar nezakonito odpustili, je STA izvedela neuradno. Petrovič je sicer za STA dejal, da s tem še ni seznanjen.

Novembra 2015, v času policijske stavke ter intenzivnih pogajanj med policijskima sindikatoma in vlado, je ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja na neko sobotno noč ustavila policijska patrulja ter opravila prometno kontrolo. Informacijo o kontroli je na družabnih omrežjih prvi objavil kar minister Koprivnikar sam in se ob tem vprašal, ali bi lahko imela kontrola kakšno povezavo s stavkovnimi pogajanji.

Kasneje se je začelo izkazovati, da je ministrova domneva pravilna. Čeprav prva notranja preiskava na Policijski upravi Kranj ni pokazala nepravilnosti, so namreč dogovarjanje policijskih sindikalistov znotraj zaprte Facebook klepetalnice razkrile anonimke jeznega policista, ki je objavil zaslonske posnetke klepetalnice, v kateri je sodelovalo 26 članov sindikata.

Sledila je še ena notranja preiskava, ki je domnevno neprimerna ravnanja policistov potrdila in v začetku marca 2016 je odpoved iz krivdnih razlogov dobilo pet policistov, med njimi tudi Petrovič. Vložili so tožbe zoper ministrstvo za notranje zadeve oz. policijo zaradi domnevne nezakonite odpovedi. Delovna sodišča so tožbi policistov Denisa Kadirića in Mihe Sakača že zavrnila in potrdila ustreznost razlogov za odpoved. Odločitev v primeru Petrovič je tako že tretja potrditev zakonitosti postopkov odpovedi pogodbe o zaposlitvi policistom.

Specializirano državno tožilstvo zoper policiste sicer vodi tudi preiskavo zaradi sumov zlorabe položaja zaradi načrtovanja policijske kontrole nad Koprivnikarjem. Kot so za STA pojasnili na omenjenem tožilstvu, je preiskava v zaključni fazi.

V okviru preiskave so s pomočjo ameriškega nacionalnega preiskovalnega urada od družbe Facebook pridobili originalne izpise pogovorov v omenjeni zaprti klepetalnici. Ti so potrdili, da so se člani klepetalnice dejansko pogovarjali o policijski kontroli nad Koprivnikarjem.

Petrovič je na zadnji obravnavi na sodišču 14. marca skušal sicer opozoriti, da naj bi policija informacije o temah pogovora v klepetalnici pridobila že prej, z vdorom v klepetalnico. Če bi mu to domnevo uspelo dokazati, bi to pomenilo, da so bili postopki, po katerih je bil odpuščen, nezakoniti. A s svojimi pobudami ni bil uspešen, sodnica je namreč zavrnila njegov predlog za imenovanje izvedenca računalniške stroke, ki naj bi preveril domnevo o vdorih.

Odločitev sodišča sicer še ni pravnomočna, zato je v policiji za STA še niso želeli komentirati.