c S

EU z dogovorom o spremembi energijske nalepke

22.03.2017 15:43 Bruselj, 22. marca (STA) - Evropski parlament in članice EU so se dogovorili o spremembi energijske nalepke in ustreznega pravnega okvira, kar morata sicer še formalno potrditi Evropski parlament in Svet EU. Ob zamenjavi nalepke bo vzpostavljena javna podatkovna baza za lažjo primerjavo energijske učinkovitosti gospodinjskih aparatov, so danes sporočili iz Bruslja.

Trenutne nalepke z oznakami od A+++ do G bodo zamenjane z jasnimi in lažje razumljivimi nalepkami od A do G (razredov od A+ do A+++ ne bo več), kar bo potrošnikom olajšalo razumevanje energijske učinkovitosti proizvodov. Na komisiji so prepričani, da bodo boljše informacije o porabi energije aparatov pripomogle k lažji identifikaciji bolj učinkovitih naprav.

Tehnološke inovacije prebivalcem Evrope omogočajo uporabljati najbolj napredne proizvode na trgu, tako je bilo treba temu primerno posodobiti energijske nalepke, je pojasnil podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, odgovoren za energetsko unijo. Nove nalepke bodo potrošnikom - po raziskavah jih 85 odstotkov pri nakupu preveri nalepko - omogočile lažjo izbiro pri izbiri novih izdelkov.

"Dogovor je dobra novica za potrošnike in gospodarstvo, naše položnice za električno energijo in za podnebje," pa je dodal komisar za podnebne ukrepe in energijo Miguel Arias Canete. Z novimi energijskimi nalepkami bodo po njegovih pojasnilih lahko gospodinjstva prihranila do 500 evrov letno, proizvajalci in trgovci pa povečali prihodke za več kot 65 milijard evrov letno, hkrati pa se bo s tem ukrepom prihranilo toliko elektrike, kot jo skupaj porabita Italija in baltske države.

Energijske nalepke kažejo, v kateri energijski razred se uvršča naprava glede na porabo energije. Nalepke pomagajo kupcem izbrati izdelke, ki porabijo manj energije, in s tem prihraniti denar. Oznake so lahko tudi spodbuda za podjetja, da razvijajo in vlagajo v energijsko učinkovito načrtovanje izdelkov.

Energijske nalepke so obvezne za vse naprave, ki se prodajajo v EU in za katere obstajajo zahteve oz. zakonska ureditev o označevanju. Nalepka mora biti jasno vidna na vsaki napravi na prodajnem mestu.