c S

Sodišče za zlorabo instituta elektronske izvršbe prisodilo večletni zaporni kazni

22.03.2017 17:48 Ljubljana, 22. marca (STA) - Okrožno sodišče v Ljubljani je v petek obsodilo Gregorja Jezo in Barbaro Podlogar, ki sta bila obtožena zaradi zlorabe instituta elektronske izvršbe. Jezi so izrekli zaporno kazen v višini treh let in 10 mesecev, Barbari Podlogar pa kazen treh let in štirih mesecev zapora, so sporočili iz specializiranega državnega tožilstva.

Tožilstvo je Jezi očitalo, da je kot nekdanji direktor družbo Elektrooptika oškodoval za nekaj več kot 930.000 evrov, ki naj bi bili z elektronskim rubežem neupravičeno nakazani na račun britanskega podjetja Atractor Project Management, pri tem pa mu je, kot je prepričano tožilstvo, pomagala Podlogarjeva. Sodba še ni pravnomočna, stranke se nanjo lahko pritožijo.

V tej zadevi pa je sodišče očitkov o pomoči pri zlorabi položaja oprostilo odvetnika Davida Šego. Ta je za STA dejal, da ga je sodišče spoznalo za nedolžnega, vendar zadeve ni želel komentirati.

Na izrek sodbe se bosta preko svojih odvetnikov Nenada Zečevića ter Janeza Koščaka pritožila Jeza in Podlogarjeva, tožilka Mojca Petan Žura iz specializiranega državnega tožilstva pa na izrek oprostilne sodbe Davidu Šegi, poroča Večer.

Časnik Večer je konec lanskega leta poročal, da so vsi trije na prvi glavni obravnavi septembra lani pred sodnico Vladislavo Lunder zanikali storitev očitanih kaznivih dejanj, kasneje pa si je Jeza premislil.

S tožilstvom se je pogodil o priznanju krivde in tožilka Mojca Petan Žura je sodišču predlagala, naj obtoženemu izreče nekaj več kot dve leti zapora, kar bi lahko Jeza odslužil v obliki alternativnega prestajanja kazni na način, da bi bil v zaporu samo ob koncih tedna. Vendar pa sodnica njegovega priznanja ni sprejela.

Večer je takrat še poročal, da so bili v poslovanje Elektrooptike so po trditvah tožilstva vpleteni tudi glavni udeleženci v nekoč odmevni aferi Orion.

Jeza je po navedbah tožilstva kot zakoniti zastopnik družbe Elektrooptika preko družbe PDP razvezal vse depozitne pogodbe družbe in prenesel vsa razpoložljiva finančna sredstva na novo odprti račun pri Novi KBM, nato pa je nadzorni svet družbe Elektrooptika prenehal obveščati o teh poslih.

"Opustil je preverjanje poštnega predalčnika družbe in ni vložil pravnega sredstva zoper sklep o izvršbi z namenom rubeža finančnih sredstev v družbi Elektrooptika v korist družbe Atractor Project Management, ki je bila v preteklosti lastnica družbe Orion," so navedli na tožilstvu.

Podlogarjeva pa je, tako tožilstvo, odprla transakcijski račun v banki v Liechtensteinu, kamor so bila nakazana protipravno pridobljena sredstva v višini 918.287,13 evra. Podlogarjeva je, kot edina pooblaščena na računu, sprejela ta denar, ki ga je delno dvignila, delno pa nakazala na račun Tacony Creek, odprt pri isti banki.