c S

Muižnieks: Evropska politika pri soočanju z begunsko krizo odpovedala

22.03.2017 08:10 Ljubljana, 21. marca (STA) - Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks ocenjuje, da je evropska politika pri soočanju z begunsko krizo odpovedala. Namesto varovanja človekovih pravic države zaostrujejo zakonodajo, otežujejo integracijo beguncev in se poskušajo "narediti manj privlačne za migrante".

Muižnieks, ki se v teh dneh mudi na svojem prvem uradnem obisku v Sloveniji, je na predavanju, ki ga je pripravil mednarodni forum ljubljanske pravne fakultete, spregovoril o trenutnih izzivih Evrope na področju človekovih pravic.

Ocenil je, da je evropska politika odpovedala pri soočanju z begunsko krizo. Njen temelj je namreč še vedno dublinska uredba, njeno izvajanje pa je po njegovih besedah utvara. Kot pravi, se je leta 2015 ob množičnem begunskem valu spraševal, kako se bo vse skupaj končalo. Ocenil je, da bodo države postavile veliko ograj na mejah, veliko nesrečnih migrantov pa bo obtičalo v Turčiji ter Grčiji in Italiji. "To se je tudi zgodilo," je dodal.

V mnogih državah, tudi Sloveniji, je mogoče slišati pozive k spremembi mednarodnih konvencij, ki da niso več primerne za sedanje razmere. A po njegovih besedah bi bil to velik korak nazaj. Boji se, da bi tako ves sistem kolapsiral. "Ljudje se ne zavedajo, da alternativa sedanjemu sistemu ni boljši sistem, ampak kaos," je dodal.

Rešitev po njegovem mnenju ni v tem, da se napada sistem, mednarodne konvencije in sodišča, pač pa v tem, da "vzamemo človekove pravice v svoje roke in rečemo, da pripadajo nam".

Muižnieks je sicer še vedno kritičen do sprejema novele zakona o tujcih v Sloveniji, ker nasprotuje mednarodnim obveznostim države. "Vaši politiki vedo, da rešitve niso v skladu z mednarodnimi obveznostmi," je dejal. Glede vladnih argumentov, da bi Slovenija lahko postala t. i. "hotspot" pa pravi: "Prvič slišim besedi 'hotspot' in Slovenija v istem stavku".

Slovenijo je sicer pohvalil, ker namerava v okviru premestitvene sheme sprejeti 567 beguncev, a pri tem pogreša boljši sistem njihove integracije.

Komisar za človekove pravice je še pojasnil, da je njegov obisk namenjen identifikaciji problemov, po koncu obiska pa bo pripravil poročilo s priporočili.

V okviru uradnega obiska se je Muižnieks med drugim že sestal s predstavniki nevladnih organizacij in varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, obiskal pa je tudi migrantsko skupnost v tovarni Rog in romsko naselje v Dobruški vasi. V sredo bo obisk nadaljeval s srečanji s političnim vrhom. Sprejel ga bo predsednik republike Borut Pahor, srečal pa se bo tudi z nekaterimi ministri, med drugim z notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar.

Obisk bo zaključil v četrtek, ko se bo srečal s predstavniki zakonodajne veje oblasti, sprejel ga bo tudi predsednik DZ Milan Brglez. Svoje vtise bo Muižnieks predstavil na novinarski konferenci.