c S

Kdo so člani fiskalnega sveta

22.03.2017 08:01 Ljubljana, 21. marca (STA) - Kandidati za člane fiskalnega sveta, o katerih bo danes glasoval DZ, so strokovnjaki s področja makroekonomije, javnih financ oz. ekonomije. Vlada jih je izbrala tako, da je vsaj eden strokovnjak s področja makroekonomije, vsaj eden pa s področja javnih financ. DZ jim bo nadzor na slovenskimi javnimi financami zaupal za petletni mandat.

Davorin Kračun je strokovnjak s področja makroekonomije in ekonomije, ki trenutno opravlja delo rednega profesorja za področje ekonomske teorije in politike na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru. Ima doktorat družbenih znanosti s področja ekonomije in magisterij ekonomskih znanosti ter univerzitetno diplomo Ekonomsko-poslovne fakultete Univerze v Mariboru.

Kračun, rojen 31. oktobra 1950, je na sedanjem delovnem mestu od leta 2004. Pred tem pa je deloval kot slovenski veleposlanik v Washingtonu, minister za zunanje zadeve, minister za ekonomske odnose in razvoj, minister za planiranje ter visokošolski učitelj na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru.

Bil je član nadzornih svetov več podjetij - Pošte Slovenije, Marifarma, Nove Kreditne banke Maribor in Term Maribor -, dve leti je predsedoval ekonomskemu svetu vlade, bil je tudi član upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije in sveta Narodne banke Slovenije ter prodekan Ekonomsko-poslovne fakultete Univerze v Mariboru. Aktiven je na raziskovalnem področju s številnimi objavam.

Tomaž Perše ima bogate delovne izkušnje na davčnem področju, tako na strateški kot na zakonodajni ravni, in je strokovnjak na področju javnih financ in ekonomije. Ima magisterij ekonomskih znanosti in univerzitetno diplomo Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani.

Od leta 2009 je zaposlen na Finančni upravi RS, kjer je med drugim deloval kot vodja službe generalne direktorice, vmes pa je bil nekaj časa v.d. generalnega direktorja, nato pa tudi namestnik generalne direktorice.

Perše, ki se je rodil 17. maja 1975, je karierno pot začel na Agenciji za gospodarsko promocijo in tuje investicije, nato pa je nekaj let služboval na finančnem ministrstvu, kjer je med drugim sodeloval pri pripravi davčne reforme. Bil je tudi član nadzornega sveta družbe Sava, Kobilarne Lipica in Filmskega sklada te član upravnega odbora Slovenske odškodninske družbe.

Alenka Jerkič, rojena 19. januarja 1960, je univerzitetna diplomirana ekonomistka. Ima široko znanje na področju javnofinančnih politik in drugih makroekonomskih politik v okviru EU in je strokovnjakinja s področja javnih financ, makroekonomije in ekonomije.

Od leta 2012 je svetovalka v stalnem predstavništvu Slovenije v Bruslju. Pred tem je bila več let zaposlena v Narodni banki Slovenije oz. današnji Banki Slovenije in nato na ministrstvu za finance, kjer je sodelovala pri predpristopnih aktivnostih Slovenije na področju javnih financ.