c S

Kopač Mrakova predlaga povišanje sredstev za delovanje zagovornika za pol milijona letno

21.03.2017 13:32 Ljubljana, 21. marca (STA) - Vlada je za delovanje zagovornika načela enakosti za letos že zagotovila dodatnih 50.000 evrov, so navedli na ministrstvu, pristojnem za enake možnosti. To pomeni, da ima letos za delovanje zagotovljenih 250.000 evrov. Ministrica Anja Kopač Mrak pa je na pobudo zagovornika že vložila predlog za zvišanje sredstev za 500.000 evrov.

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je namreč nedavno v pogovoru za STA opozoril, da še vedno nima na voljo finančnih, prostorskih in kadrovskih možnosti za nemoteno delo po zakonu. Sredstva iz državnega proračun v višini 200.000 evrov na leto po njegovih besedah zagotavljajo zaposlitev predstojnika, pravnice, ki je začela delati pred dnevi, in še eno ali dve zaposlitvi. Za normalno delovanje pa bi po njegovih besedah potrebovali približno 25 ljudi.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so za STA navedli, da je bilo pri pripravi ocene sredstev, potrebnih za delovanje zagovornika kot samostojnega državnega organa oziroma nevladnega uporabnika državnega proračuna, ocenjeno, da bo 200.000 evrov na leto zadostovalo za plače zaposlenih, za raziskave in ozaveščanje ter za materialne stroške.

Ob tem so na ministrstvu za delo in na ministrstvu za finance poudarili, da lahko zagovornik načela enakosti dodatna sredstva pridobi tudi iz EU in posebnih programov, namenjenih preprečevanju in odpravi diskriminacije, to so denimo programi Evropske komisije REC, EaSI, kohezijska sredstva, EGP in Norveški finančni mehanizem.

Sicer pa na ministrstvu za delo verjamejo, da bo zagovornik šel po poti primerljivih samostojnih državnih organov, ki so se razvijali skozi leta. Z uspešnim delom in rezultatom so si zagotovili več proračunskih sredstev in več zaposlitev, so še zapisali.

Na ministrstvu za finance pa so dodali, da je proračunskim uporabnikom vedno mogoče zagotoviti dodatna sredstva, če jih zaradi nepredvidljivih okoliščin niso mogli načrtovati ali jih niso mogli načrtovati v celoti. V tem primeru se dodatna sredstva zagotovijo iz tekoče proračunske rezerve.

"To je še posebej pomembno ob vzpostavljanju delovanja novih proračunskih uporabnikov, kot je zagovornik načela enakosti. Glede na to bomo v skladu z javnofinančnimi predpisi in na podlagi ustreznih obrazložitev zagovorniku zagotovili dodatna sredstva za obratovalne stroške in najemnine," so zapisali.

Na ministrstvu za delo so navedli, da je vlada že povečala proračunska sredstva za zagovornika v letošnjem letu za 50.000 evrov, prav tako ministrica predlaga, da bi se sredstva na letni ravni za zagovornika povišala za pol milijona evrov. Takšen predlog je že med vladnimi gradivi v obravnavi. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu, bi proračun zagovornika, če bo predlog sprejet, znašal 700.000 evrov na leto.

Vprašanje ostaja tudi glede prostorov za zagovornika. Na ministrstvu za delo menijo, da jih je smiselno zagotoviti v okviru razpoložljivih državnih prostorov. Na ministrstvu za javno upravo pa so za STA pojasnili, da so prostore za zagovornika prvič ponudili ministrstvu, pristojnem za enake možnosti, že v času priprave zakona, to je bilo v začetku lanskega leta.

Zagovornik je po njihovih navedbah novembra lani omenjene prostore zavrnil, saj so skupaj s predstavniki ministrstva za delo ugotovili, da mu prostori ne ustrezajo. Je pa zagovornik istega dne ministrstvu za javno upravo posredoval svoj predlog prostorov za skupaj šest delovnih mest in sejno sobo v velikosti okoli 40 kvadratnih metrov, kar skupaj znaša okoli 180 kvadratnih metrov. Takšnih prostorov ministrstvo za javno upravo nima v upravljanju, so zatrdili.

Poleg tega na ministrstvu za javno upravo navajajo, da jih je zagovornik decembra lani obvestil, da se je z ministrstvom za delo dogovoril, da mu odstopijo tri pisarne. A je nato konec decembra zagovornik ponujene prostore ponovno zavrnil iz razloga, da so premalo reprezentativni, premajhni težko dostopni in stari, so zapisali.

Na sestanku na generalnem sekretariatu vlade so se predstavniki ministrstev za finance, za javno upravo ter za delo dogovorili, da bo ministrstvo za javno upravo zagovorniku posredovalo dve ali tri lokacije, ki bi jih lahko vzel v najem, hkrati pa so zagovorniku posredovali tudi kontakte najemodajalcev. Po njihovih informacijah do dogovora o najemu ni prišlo.