c S

Novi spopadi na vzhodu Damaska

21.03.2017 10:27 Damask, 21. marca (STA) - Sirski uporniki in džihadisti so dva dneva po nepričakovanem napadu na vladne sile v Damasku spet napadli vzhod mesta. Novinar francoske tiskovne agencije AFP in zunanji opazovalci poročajo o obširni eksploziji in zatem močnih spopadih ter letalskih napadih.

"Ob zori je odjeknil močan pok, verjetno zaradi napada z avtomobilom bombo, ki je bila namenjena režimskim ciljem med okrožjema Džobar in Gabun," je sporočil vodja londonske organizacije Sirski observatorij za človekove pravice Rami Abdel Rahman.

Sirske tiskovna agencija Sana poroča, da je bilo v spopadih ranjenih 12 ljudi. "Sirska vojska se sooča s poskusom napredovanja terorističnih skupin severno od Džobarja," piše Sana, ki sicer dodaja, da so sirske vladne sile napade odbile.

Novinar francoske tiskovne agencija AFP v Damasku je potrdil, da je ob zori slišal močno eksplozijo, tej je sledilo streljanje, iz vzhodnih sosesk mesta pa se vije temen dim.

Tiskovni predstavnik islamistične uporniške skupine Fajlak al Rahman, Vael Olvan, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal, da gre za drugo fazo spopadov in da so napadalci zavzeli vse položaje, ki so jih izgubili dan prej.

V nedeljskih in ponedeljkovih spopadih je umrlo najmanj 72 ljudi, med njimi 38 pripadnikov vladnih sil in 34 pripadnikov upornikov oziroma džihadistov, je razkril Sirski observatorij za človekove pravice.

V Siriji je od začetka konflikta pred šestimi leti življenje izgubilo več kot 320.000 ljudi. Do napada v Damasku prihaja le nekaj dni pred novim krogom mirovnih pogovorov v Ženevi pod okriljem Združenih narodov. Uporniki in režim so se decembra dogovorili o prekinitvi ognja, a se po večjem delu države spopadi nadaljujejo.