c S

Bela hiša se oddaljuje od nekdanjih sodelavcev v Trumpovi kampanji

21.03.2017 09:14 Washington, 21. marca (STA) - Po zaslišanju direktorja FBI Jamesa Comeyja in direktorja Agencije za nacionalno varnost (NSA) Mika Rogersa v kongresu glede ruskega vpletanja v volitve se Bela hiša začenja distancirati od nekdanjih sodelavcev predsedniške kampanje Donalda Trumpa, med njimi od nekdanjega šefa kampanje Paula Manaforta.

Comey in Rogers sta ponovila, da se je Rusija po prepričanju vseh obveščevalnih agencij ZDA vpletala v ameriške predsedniške volitve z namenom, da onemogoči izvolitev demokratke Hillary Clinton. Comey je prvič doslej priznal, da FBI vodi preiskavo o tem in o domnevnih povezavah Trumpovih ljudi z Rusi.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je takoj zatem na novinarski konferenci trdil, da je imel Manafort, ki je Trumpovo kampanjo vodil pol leta, v kampanji le obrobno vlogo za kratek čas, nekdanji svetovalec za nacionalno varnost ZDA Michael Flynn pa naj bi bil v času kampanje le prostovoljec.

Spicer je novinarje skušal prepričati, da zaradi nekaterih posameznikov, ki so bili v kampanji le malo časa in so igrali zelo omejeno vlogo, ni mogoče delati sklepov.

Manafort je marca lani postal šef za republikansko konvencijo, nakar je maja napredoval na položaj šefa kampanje, avgusta pa je odstopil, ko so začele prihajati na dan informacije o njegovem delu za proruske politike v Ukrajini.

Flynn pa je bil eden od najtesnejših Trumpovih svetovalcev skozi kampanjo, tranzicijo in potem v vladi, ko je dobil visok položaj, ki pa ga je moral zapustiti, ker je lagal o stikih z Rusi.

Odbor za obveščevalne dejavnosti predstavniškega doma ameriškega kongresa je v ponedeljek zaslišal direktorja FBI Jamesa Comeyja in direktorja Agencije za nacionalno varnost (NSA) Mika Rogersa. Člane odbora sta seznanila s potekom preiskave o ruskem vpletanju v volitve v ZDA v korist Trumpa ter z informacijo, da ni nobenih dokazov o prisluškovanju v Trumpovi stolpnici v času kampanje. Trump trdi, da mu je prisluškoval nekdanji predsednik Barack Obama.

V času, ko sta Comey in Flynn potrdila rusko vpletanje v volitve, je Trump tvitnil, da sta oba zanikala rusko vpletanje v volitve.