c S

Finančni ministri EU o enaki davčni obravnavi elektronske in tiskane knjige

21.03.2017 08:07 Bruselj, 21. marca (STA) - Finančni ministri EU bodo danes v Bruslju razpravljali o predlogu za enako davčno obravnavo elektronske in tiskane knjige in časopisa, ki članicam EU omogoča uporabo nižje ali ničelne stopnje DDV tudi za e-knjige in spletne časopise.

Veljavna pravila omogočajo obdavčitev tiskanih publikacij po nižji davčni stopnji ali v nekaterih primerih po ničelni davčni stopnji, izključujejo pa enako možnost ugodne davčne obravnave za e-publikacije, ki morajo biti obdavčene po standardni stopnji.

Gre za to, da je po veljavni evropski zakonodaji e-knjiga obravnavana kot storitev in mora biti obdavčena po normalni davčni stopnji. V praksi to pomeni, da je v večini članic e-knjiga obdavčena po najvišji stopnji.

Francija in Luksemburg sta zavestno kršila evropsko zakonodajo ter izenačila obdavčitev tiskane in elektronske knjige, zaradi česar sta se znašla na evropskem sodišču.

Nova pravila bi članicam unije omogočila, da tudi za e-publikacije uporabijo nižjo ali ničelno davčno stopnjo, ne bi jih pa k temu zavezala. Članice bi se lahko same odločile, ali bi to možnost izkoristile ali ne.

Slovenija podpira uskladitev elektronsko dobavljenih publikacij z dobavo publikacij na fizičnih nosilcih, je pa zadržana do možnosti uporabe stopenj DDV, ki so nižje od zdaj najnižjih petih odstotkov, vključno z ničelno stopnjo.

To bi bilo namreč po navedbah finančnega ministrstva v nasprotju s temeljnim izhodiščem sistema DDV, da se na notranjem trgu EU ne dobavlja blaga in storitev, ki ne bi bili obdavčeni z DDV.

Ministri bodo razpravljali tudi o poročilih o finančnem in gospodarskem stanju članic. V tem kontekstu bodo predstavili tri države z napredkom pri izvajanju priporočil, povezanih s poslovnim okoljem. To so Slovenija, Češka in Italija.