c S

Senatni odbor začel zaslišanje kandidata za vrhovnega sodnika Gorsucha

21.03.2017 07:57 Washington, 20. marca (STA) - Pravosodni odbor ameriškega senata je danes začel zaslišanje kandidata za vrhovnega sodnika Neila Gorsucha, ki poteka v medijski senci zaslišanja v predstavniškem domu o ruskem vpletanju v ameriške volitve. V skladu s pričakovanji republikanski senatorji Gorsucha hvalijo, demokrati pa so kritični do njega in do kolegov.

Vodilna demokratka v odboru Dianne Feinsten iz Kalifornije na začetku poudarila, da je globoko razočarana, da se zaslišanja začenjajo v senci odločitve republikancev za blokado prejšnjega kandidata za naslednika pokojnega Antonina Scalie, ki je umrl pred 13 meseci.

Prejšnji predsednik Barack Obama je za naslednika pokojnega predlagal Merricka Garlanda, vendar republikanska večina v senatu njegove nominacije ni hotela obravnavati v pričakovanju republikanske zmage na predsedniških volitvah.

"Senat mora predsedniku ZDA omogočiti odločitev glede sodniških kandidatov," je v ponedeljek izjavil republikanski senator Orrin Hatch iz Utaha. Republikanski predsednik odbora Chuck Grassley iz Iowe pa se je norčeval iz demokratskih kolegov, da jih naenkrat skrbi sodni nadzor nad odločitvami predsednika ZDA.

Ameriški senat je imel dolgo tradicijo urejenega obravnavanja sodnih kandidatov na podlagi tega, kar sedaj pravi Hatch, vendar pa so se domine podrle, ko so republikanci začeli po vrsti blokirati skoraj vse sodne kandidate predsednika Baracka Obame. Takratni vodja senatne večine Harry Reid je zato za sodne položaje razen vrhovnega sodišča manjšini ukinil pravico do obstrukcije.

Republikanska večina je lani zavrnila obravnavanje Garlandove kandidature, ker ni želela, da sedež konservativne legende zasede izbranec demokrata Obame. Odločitev o blokadi Garlanda nima primerjave v zgodovini in demokrati so še vedno jezni, zato se Gorsuchu ne obeta enostavna potrditev ne glede na to, da ga pravniška zbornica ZDA hvali kot izjemnega sodnika, levica pa mu ne more zares očitati ideološko skrajnih stališč.

49-letni sodnik prizivnega sodišča v Denverju se je na začetku zaslišanja pošalil, da dvorana deluje povsem drugače kot leta 2006, ko so ga potrdili za prizivnega sodnika. Takrat je bila prazna, tokrat pa je pokala po šivih.

Ponedeljek je bil dan za vnaprej pripravljene izjave članov odbora in Gorsucha, v torek in sredo bo kandidat odgovarjal na vprašanja, v četrtek pa bodo zaslišali priče. Demokrati so pod pritiskom strankarske baze, da republikancem postrežejo z enako juho, kot so jo sami skuhali pri Garlandu, vendar pa ne bo enostavno.

Uvodoma sta Gorsucha pohvalila oba senatorja iz Kolorada, tako republikanec Cory Gardner kot tudi demokrat Michael Bennet. Grassley je zagotovil, da je Gorsuch pravi kandidat za ohranitev ustavnega reda in načela ločitve oblasti. Napovedal je, da bo odbor o kandidaturi najverjetneje glasoval 3. aprila, celotni senat pa do 7. aprila.

Demokrat Patrick Leahy ni imel boljšega argumenta proti Gorsuchu kot to, da ga podpirajo skrajne desničarske skupine, ki so proti splavu, proti okolju in za korporacije. Pa tudi to, da ga je predlagal predsednik, ki je izgubil volitve za tri milijone glasov.

Feinsteinova je dejala, da je bil Garland dober, zmeren in sredinski kandidat, sedaj pa se mora senat odločiti ali je takšen tudi Gorsuch, ker bo vrhovno sodišče ponovno odločalo o občutljivih vprašanjih, kot je pravica do splava, financiranje volilnih kampanj, nadzor nad orožjem in podobno.

Gorsuch se je v svojih dosedanjih odločitvah večinoma postavil na konservativno stran, vendar pa glede potrditve ali odprave pravice do splava ni odločal. Znano je, da je odločen zagovornik svobode vere in to ne le krščanske, v sporih med oblastjo ali korporacijami in navadnimi državljani se je znal postaviti tako za močne kot tudi šibke, glede orožja pa je menil, da se v pravico posameznika do posesti orožja ne bi smelo zlahka posegati.