c S

DZ danes odloča o imenovanju fiskalnega sveta

21.03.2017 08:10 Ljubljana, 21. marca (STA) - DZ ima danes na dnevnem redu tudi imenovanje fiskalnega sveta, katerega glavna naloga bo ocenjevanje vzdržnosti in skladnosti javnofinančne politike s fiskalnim pravilom. Kandidat za predsednika je Davorin Kračun, kandidata za člana pa Alenka Jerkič in Tomaž Perše. Za izvolitev potrebujejo dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev.

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je ekonomista Kračuna, Peršeta iz Finančne uprave RS in Jerkičevo iz stalnega predstavništva Slovenije v Bruslju izbrala za kandidate za fiskalni svet izmed kandidati, prijavljenimi na januarja objavljeni razpis.

To je bil že četrti razpis, potem ko prva dva nista pripeljala do ustreznih kandidatov, na tretjem pa izbrani kandidati v DZ niso dobili zadostne dvotretjinske podpore. Ob današnjem glasovanju se kandidatom nasmiha zadostna podpora, nenazadnje jih je tudi mandatno-volilna komisija DZ prejšnji teden podprla brez razprave.

Več akterjev sicer meni, da je zgodba s fiskalnim svetom povezana z imenovanjem štirih novih ustavnih sodnikov, o katerih bo DZ odločal v sredo. Politiki to zanikajo, a kot je na seji mandatno-volilne komisije pojasnil Franc Jurša (DeSUS), kandidati za fiskalni svet potrebujejo 60 glasov ali dvotretjinsko večino, zato je dogovor po več neuspelih poskusih nujen.

Pred glasovanjem o članih fiskalnega sveta pa imajo poslanci danes na dnevnem redu še nekaj zakonskih predlogov, med njimi novele zakona o gospodarskih družbah, ki v slovenski pravni red prenaša določila evropskih direktiv glede priprave poročil velikih podjetij o nefinančnih informacijah in sporočanja podatkov v registre, opredeljuje pa tudi uporabo besede Slovenija v firmah družb.