c S

IMF zamaknil izplačilo milijarde dolarjev posojila Ukrajini

20.03.2017 16:19 Washington/Kijev, 20. marca (STA) - Mednarodni denarni sklad (IMF) danes še ne bo potrdil izplačila milijarde dolarjev posojila Ukrajini, kot je bilo sprva načrtovano. Za zamik so se odločili, potem ko je Kijev prejšnji teden prepovedal prevoz vsega blaga na območja na vzhodu države, ki so pod nadzorom proruskih upornikov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Odbor IMF bo preučil razvoj dogodkov v Ukrajini in nato sprejel odločitev o izplačilu posojila državi, so sporočili iz IMF. Poleg prepovedi prevoza blaga na vzhod države je IMF zmotila tudi ukrajinska uvedba sankcij proti ruskim državnim bankam.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je že napovedal, da se bo zaradi te poteze IMF sestal s predstavniki vlade, finančnega ministrstva in centralne banke, da bi poiskali rešitev za pridobitev posojila, ki ga država nujno potrebuje.

IMF je v začetku meseca pristal na revizijo 17,5 milijarde dolarjev vrednega programa pomoči Ukrajini, za katerega so se dogovorili v letu 2015, vendar bo morala Ukrajina še počakati na naslednji obrok pomoči.