c S

Spor na Otoku glede škotske neodvisnosti se zaostruje

20.03.2017 07:57 Cardiff/Aberdeen, 17. marca (STA) - Spor glede novega referenduma o neodvisnosti Škotske med Londonom in Edinburghom se zaostruje. Tako je podpredsednik Škotske nacionalne stranke (SNP) Angus Robertson odziv britanske premierke Therese May na napoved referenduma označil za paničnega. Mayeva, ki je v četrtek zavrnila idejo o referendumu, pa je danes poudarila pomen enotnosti.

"Škotski referendum bo potekal in britanska premierka ga ne bo preprečila," je na letnem kongresu SNP v Aberdeenu dejal Robertson, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mayeva pa je medtem na kongresu konservativne stranke, ki poteka v Cardiffu, poudarila pomen britanske enotnosti. V luči priprav na izstop Velike Britanije iz EU je dejala, da se bo "vedno borila za ohranitev te dragocene unije". "Združili smo se v eno in uspeli skupaj," je dejala. "Smo štirje narodi, a v srcu eno ljudstvo," je še poudarila.

SNP je obtožila "ozkega pogleda" na škotsko neodvisnost, s čimer je ponovila četrtkovo izjavo, da "zdaj ni čas za razpravo o možnosti škotskega odhoda iz Velike Britanije".

Škotska premierka Nicola Sturgeon je v ponedeljek naznanila, da si bo prizadevala za izvedbo drugega referenduma o neodvisnosti Škotske, češ da Škotska noče "trdega brexita", kakršnega je po njenem prepričanju pričakovati od konservativne vlade v Londonu.

Napovedala je, da bi lahko referendum potekal med jesenjo 2018 in pomladjo 2019, torej še pred pričakovanim izstopom Velike Britanije iz EU. Po potrditev svojih načrtov se bo premierka v škotski parlament odpravila prihodnjo sredo. London ima pravico zavrniti prošnjo za odobritev izvedbe referenduma.