c S

Člani ESS tokrat predvsem o predvidenih spremembah v zdravstvu

17.03.2017 15:40 Ljubljana, 17. marca (STA) - Ministrstvo za zdravje bo članom pogajalske skupine za zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju v okviru ESS posredovalo dodatne izračune. Kljub želji po podaljšanju javne razprave o predlogu takšne odločitve zaenkrat ni. Na današnji seji ESS pa so se zdravstva dotaknili tudi v okviru obravnave nacionalnega reformnega programa.

Tatjana Čerin z Gospodarske zbornice Slovenije je za STA dejala, da so predlogi za podaljšanje javne razprave o predlogu zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju prišli z več strani. A je bilo stališče, da ob odsotnosti ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc takšne odločitve ni mogoče sprejeti. So se pa dogovorili, da bodo socialni partnerji dobili dodatne finančne izračune o bolj dolgoročnih posledicah, tako z vidika obveznosti delodajalcev kot zavarovancev posameznih skupin.

Na vladni strani danes ni bilo soglasja za podaljšanje javne razprave, je za STA potrdil tudi Igor Antauer iz Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije. Po njegovih besedah so bili izračuni, ki so jih dobili doslej, slabi, zato so zahtevali nove. A kot je ugotavljal, zgleda, da "hočejo imeti zakon, ne glede na to, koliko bo obremenil zaposlene, delodajalce in ostale državljane". V zdravstvu rabimo pravo reformo, a za tako reformo nihče nima interesa, "nekdo ima pač interes po nabirki denarja in polnjenju lukenj, ne da bi karkoli naredili na zdravstvenem sistemu," je bil kritičen.

Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje, je bil danes sprejet sklep, da posreduje članom pogajalske skupine vse izračune, ki so botrovali pripravi predloga zakona. Zapisali so tudi, da se bo javna razprava o predlogu zaključila v nedeljo, 19. marca. Prispele pripombe bodo preučili in jih smiselno upoštevali, sledilo pa bo medresorsko usklajevanja.

Zdravstva so se člani Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) dotaknili tudi v okviru obravnave osnutka nacionalnega reformnega programa (NRP). Čerinova je izpostavila dolgotrajno oskrbo, kjer so izrazili željo, da bi se podrobneje seznanili z izhodišči za to zakonodajo in njenimi finančnimi posledicami. Kot je pojasnila, so jim obljubili analizo, nato pa se bodo odločili. Antauer je ob tem opozoril, da NRP ni usklajen s predvidenim novim zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Tudi predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek je za STA povedal, da so se pri obravnavi osnutka NRP zadržali predvsem pri točki, ki se nanaša na ministrstvo za zdravje. Opozorili so, da so pogajanja o predlogu zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju še v teku. Pomisleke imajo tudi glede odstavka, ki govori o upravljanju in vodenju javnih zavodov. Kot je izpostavil Počivavšek, iz programa izhaja, da predvideva nekatere precej radikalne spremembe, ki za sindikat niso sprejemljive.

V Pergamu so opozorili tudi na točko ministrstva za izobraževanje, ki je v nacionalni reformni program vključilo izhodišča za pripravo novega zakona o visokem šolstvu in zakona o raziskovalni dejavnosti. Ta so po Počivavškovih besedah za sindikat nesprejemljiva.

Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je za STA povedal, da so na seji izpostavili, da nekatera ministrstva socialnih partnerjev niso ustrezno vključila v pripravo dokumentov za izvajanje NRP. Gre predvsem za ministrstva za zdravstvo, gospodarski razvoj in tehnologijo ter pravosodje, je povedal Zorko.

"Opozorili smo, da vsa ministrstva nimajo enakega pristopa, kar se je poznalo tudi danes. Ministrstva, ki so predhodno sklicala socialne partnerje, so danes dobila precej manj vprašanj, pomislekov in pripomb na osnutek besedila kot tista, ki tega niso storila," je poudaril Zorko.

Tudi Čerinova je opozorila, da je v določenih delih potekalo intenzivno delo, pri katerem so sodelovali socialni partnerji, na primer za javne finance, trg dela, pokojninski sistem. Za nekatera področja pa ministrstva socialnih partnerjev niso posebej vabila. Po današnji obravnavi imajo sedaj nekaj dni časa, da podajo pripombe.

Kot je povedal Zorko, so na seji sprejeli sklep, da v roku 10 do 14 dni podajo svoje pripombe in predloge na danes obravnavani osnutek.