c S

Vlada o gospodarskih temah

17.03.2017 08:40 Ljubljana, 16. marca (STA) - Vlada je danes sklenila dodeliti finančne spodbude družbam Magna Steyr (18,61 milijona evrov), Yaskawa Europe Robotics (5,67 milijona evrov) in GKN Driveline Slovenija (580.000 evrov). Seznanila se je tudi z osnutkom nacionalnega reformnega programa 2017-2018, ki ga mora do konca aprila poslati v Bruselj.

Vlada bo Magni Steyr dala 18,61 milijona evrov finančne spodbude za postavitev lakirnice Maribor, medtem ko je celotna naložba v tej fazi vredna 146,4 milijona evrov in bo predvidoma končana do konca oktobra 2019. Investicijski projekt bo v prvi fazi ustvaril 404 nova delovna mesta, so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Yaskawi Europe Robotics pa je vlada dodelila 5,67 milijona evrov spodbude za investicijski projekt pametne tovarne za najsodobnejšo proizvodnjo robotov v Evropi, ki bo stala v Kočevju. Investicijski projekt, ki bo ustvaril 155 novih delovnih mest in je skupno vreden 24,65 milijona evrov, bo predvidoma končan do konca decembra 2019.

GKN Driveline Slovenija bo medtem dobil 580.000 evrov spodbude za investicijski projekt linije za izdelavo homokinetičnih zglobov in montažo polgredi za nova kupca Mercedes in Volvo. Projekt, ki bo ustvaril 53 novih delovnih mest in je skupno vreden 4,64 milijona evrov, bo predvidoma končan do konca marca 2018.

Vlada se je seznanila z osnutkom nacionalnega reformnega programa 2017-2018. Osnutek predvideva tri sklope ukrepov, in sicer strukturne ukrepe za dolgoročno stabilnost javnih financ (zdravstvena reforma, dolgotrajna oskrba, spremembe pokojninskega sistema itd.), ukrepe s kratkoročnim in srednjeročnim učinkom (znižanje stroškov upravljanja dolga, sprememba financiranja občin itd.) in ukrepe za krepitev potenciala rasti (davčni ukrepi za spodbujanje poslovnega okolja, ukrepi na trgu dela, zmanjševanje administrativnih ovir, spodbujanje investicij itd.). Vlada bo po obravnavi osnutek predstavila na seji Ekonomsko-socialnega sveta, konec marca bo na klopeh odborov DZ. Vlada ga bo po načrtih sprejela in poslala Evropski komisiji sredi aprila, do konca aprila pa bo v Bruselj poslala še program stabilnosti, v katerem bo v okviru fiskalnih zmožnosti finančno ovrednotila prioritete iz reformnega programa.

Vlada je sprejela šesto letno poročilo o izvajanju zakona o razvojni podpori pomurski regiji v obdobju 2010-2017 - lani se je izvajalo 12 projektov začetnih investicij, izplačanih pa je bilo 1,89 milijona evrov spodbud.

Seznanila se je z informacijo o prvi fazi projekta OECD Strategije razvoja in uporabe spretnosti ter soglašala, da projekt vstopi v drugo fazo. To je akcijski načrt strategije spretnosti - za pripravo tega se oblikuje nacionalna projektna skupina.

Vlada se je seznanila s poročilom o delu usmerjevalnega odbora za spremljanje in usmerjanje izvajanja celovitega načrta projektov na davčnem področju v letu 2016 ter ugotovila, da so aktivnosti odbora zaradi odločitve delodajalskih združenj lani zamrle - tako odbor z današnjim dnem preneha delovati.

Sprejela je odzivno poročilo na revizijsko poročilo računskega sodišča glede zagotavljanja sredstev za razgradnjo Nuklearne elektrarne Krško (Nek) in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz Neka, ki ga mora sodišču predložiti do 20. marca. Vlada je med drugim ministrstvu za infrastrukturo naložila, da v sodelovanju s pooblaščenim revizorjem do konca leta izvede posebno revizijo, na podlagi katere bo pregledana, urejena in revidirana dokumentacija, tako da bo na osnovi izvedene revizije mogoče odločiti o vrednosti dosedanjih vlaganj v investicijo za odlagališče NSRAO. Vlada bo najkasneje do 15. aprila ustanovila medresorsko delovno skupino, ki bo proučila dosedanjo ureditev na področju izplačevanja nadomestil za omejeno rabo prostora ter predlagala možne rešitve izplačevanja nadomestil za omejeno rabo prostora glede na njegovo vsebino in njegovega plačnika.

Vlada je sprejela odgovor Slovenije v predsodnem postopku na dodatni uradni opomin Evropske komisije v zvezi s sodelovanjem javnosti pri nekaterih okoljskih načrtih in programih - država bo spremembe veljavne zakonodaje, s katerimi bodo ustrezno upoštevani očitki Bruslja, vključila v prenovljeni zakon o varstvu okolja, osnutek besedila naj bi bil pripravljen za javno obravnavo predvidoma v naslednjih dveh mesecih. Del očitkov bo rešila z gradbenim zakonom - ta je bil posredovan v javno razpravo in v medresorsko usklajevanje oktobra lani.

Vlada je dala predhodno soglasje, da lahko družbi Daning in CH4 poslujeta kot invalidsko podjetje.

Vlada se je seznanila, da trem od petih članov sveta agencije za varstvo konkurence decembra poteče petletni mandat.

Vlada je soglašala še, da število zaposlenih v skupnem kadrovskem načrtu organov državne uprave za leti 2017 in 2018 lahko pri posameznem organu državne uprave preseže dovoljeno število zaposlenih za najdlje dve leti, če gre za zaposlitve za določen čas za čas trajanja izvedbe strukturnih reform in če ima organ državne uprave zagotovljena sredstva za stroške dela. Na kmetijskem in infrastrukturnem ministrstvu gre za največ po štiri zaposlitve, na ministrstvu za delo za največ tri, na ministrstvu za zdravje za največ šest in na ministrstvu za javno upravo za največ sedem zaposlitev.