c S

Slovenija prevzela vsa v okviru nasledstva dodeljena diplomatsko-konzularna predstavništva

16.03.2017 16:14 Ljubljana, 16. marca (STA) - Na vseh področjih nasledstva po nekdanji SFRJ je bil lani dosežen občuten napredek, kaže poročilo visoke predstavnice za nasledstvo Ane Polak Petrič, s katerim se je danes seznanila vlada. Slovenija je med drugim prevzela šest diplomatsko-konzularnih predstavništev, s tem pa vseh 10 objektov, ki so ji bili dodeljeni v okviru nasledstvenih pogajanj.

Lani je prevzela nepremičnine v Brasilii, Sao Paulu, Rabatu, Bamaku in Dar es Salaamu; v slednjem dve - veleposlaništvo in rezidenco. Prevzela je tudi nadaljnjih 25 umetniških del slovenskih avtorjev, ki so se nahajala na predstavništvih nekdanje Jugoslavije v tujini, so sporočili po seji vlade.

Glede zaščite interesov Slovenije pri reševanju problematike Ljubljanske banke je bila pomembna vložitev meddržavne tožbe Slovenije zoper Hrvaško pred Evropskim sodiščem za človekove pravice (ESČP). Visoka predstavnica sodeluje tudi pri spremljanju problematike t. i. prenesenih vlog LB na Hrvaškem. Kot že pred tem je Slovenija lani dosledno opozarjala Hrvaško in izražala nasprotovanje nadaljevanju sodnih postopkov za "prenesene devizne vloge", saj to ni skladno s sklenjenim memorandumom med državama iz Mokric.

Visoka predstavnica je bila tudi zelo dejavna pri izvrševanje pilotne sodbe ESČP v zadevi Ališić. Sodelovala je tudi pri pogajanjih z BiH o dostopu do arhivov podružnice LB v Sarajevu. Uspešen zaključek teh pogajanj je nato omogočil pričetek postopka verifikacije in odločanja o starih deviznih vlogah varčevalcev sarajevske podružnice.

Decembra lani je visoka predstavnica v Beogradu prevzela 43 mednarodnih pogodb, ki po sporazumu o nasledstvu pripadajo Sloveniji. Lani so se nadaljevale tudi aktivnosti v projektu digitalizacije skupnih arhivov SFRJ, katerega pobudnica je Slovenija.

Oktobra je potekalo skupno zasedanje vlad Slovenije in Srbije, kjer je reševanje nasledstvenih vprašanj izstopalo kot ena ključnih tem. Kot osrednji dogodek v letu 2016, ki je med drugim postregel s pregledom odprtih vprašanj na področju nasledstva, pa je visoka predstavnica za nasledstvo v poročilu izpostavila konferenco ob 15. obletnici podpisa sporazuma, ki so jo junija v Ljubljani izvedli v organizaciji zunanjega ministrstva, državnega zbora in visoke predstavnice.

Kot so še sporočili po seji vlade, Slovenija tudi v letošnjem letu nadaljuje prizadevanja za reševanje nasledstvenih vprašanj po nekdanji SFRJ, kar je v njenem pravnem, političnem, finančnem in zgodovinskem interesu. Visoka predstavnica se bo poleg že omenjenih področij posebej posvetila kulturni dediščini in nadaljevala dialog s srbsko stranjo o tej problematiki.

Pričakuje se napredek pri skupnih prodajah nepremičnin nekdanje SFRJ v New Yorku, Bonnu, Bernu in Tokiu ter dogovor o fizični delitvi večjih kompleksov v Brasilii, Moskvi in New Delhiju. Slovenija si bo prizadevala tudi za rešitev vprašanja dolga nekdanje SFRJ do Združenih narodov.

Nadaljevale se bodo aktivnosti za nadaljnje izboljšanje dostopa do arhivov v Beogradu, Slovenija pa namerava v arhivu srbskega zunanjega ministrstva prevzeti preostali del mednarodnih pogodb SFRJ, ki se nanašajo na ozemlje Slovenije. Razstava "Zgodbe iz zapuščine", ki je po Ljubljani lani gostovala v Sarajevu in Skopju, pa bo letos nadaljevala z gostovanji po državah naslednicah, so še sporočili.