c S

Po nekaj zapletih vlada vendarle potrdila predlog novele zakona o kazenskem postopku

16.03.2017 17:40 Ljubljana, 16. marca (STA) - Vlada je danes le potrdila predlog novele zakona o kazenskem postopku, ki je že nekaj mesecev čakal na to zeleno luč. Kot je vlada poudarila na Twitterju, novela prinaša pomembne spremembe, s katerimi bodo institucije v vseh fazah kazenskega postopka dobile vzvode in jasno odgovornost zagotoviti hitrejši in učinkovitejši kazenski postopek.

Vlada je predlog obravnavala že minuli teden, a ga niso potrdili, ob tem pa za javnost pojasnili, da potrebuje dodatna usklajevanja. Neuradno je bilo slišati, da naj bi predlogu nasprotovala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, med drugim naj bi bila nezadovoljna, ker v novelo niso bile vnesene nekatere želje policije po dodatnih pooblastilih.

Minister za pravosodje Goran Klemenčič je na današnji novinarski konferenci po seji vlade med ključnimi rešitvami, ki jih predvideva novela, izpostavil vzvode za hitrejše obravnavanje zadev v vseh fazah postopka, na primer okrepljene in jasno opredeljene preiskovalne ukrepe in dejanja policije ter državnega tožilstva v predkazenskem postopku, bolj pregledne dokazne podlage in dokaze, na katerih temeljijo obtožni akti, bolj urejen in pregleden tožilski spis, ter obvezno združevanje tožilskih zadev, ko gre za istega osumljenca, ter omejevanje nepotrebnega dolgotrajnega branja dokaznega gradiva na glavnih obravnavah.

Novela prinaša tudi več vsebinskega odločanja na drugi stopnji, s čemer se bo zamejilo vračanje zadev na prvostopenjska sodišča, pa tudi spodbujanje vlaganja neposrednih obtožnic brez izvedbe sodne preiskave pri tistih primerih, kjer že nujna in predhodna preiskovalna dejanja in ukrepi v predkazenskem postopku ponudijo dovolj dokaznega gradiva za utemeljeno obtožbo, je izpostavil minister.

Jasnejša in poenostavljena bo ureditev za hitrejše pridobivanje podatkov bank, hranilnic in drugih finančnih institucij, novela bo zagotovila tudi ustreznejšo zaščito oziroma okrepljeno varovanje novinarjevega vira v kazenskem postopku.

"Pravne osebe in podjetniki kot naznanitelji oziroma ovaditelji kaznivih dejanj ne bodo več omejeni z zavezo varovanja zaupnosti tistih podatkov, ki so relevantni za kazensko ovadbo, novela pa prinaša tudi možnost zaslišanja osumljenca ali prič pred policijo po vzoru drugih evropskih držav," je naštel Klemenčič.

Predlog novele zagotavlja okrepljene pravice žrtev, posebej mladoletnikov, v kazenskem postopku s celotnim sklopom ukrepov, kamor sodi zagotavljanje informacij žrtvam o njihovih pravicah ob prvem stiku, obveznost izdelave individualne ocene ogroženosti žrtve in potrebe po zaščiti, krepitev pravice žrtev do obveščenosti o stanju postopka, več možnosti za prisotnost zaupnika v različnih fazah postopka, minimiziranje stikov žrtve z osumljencem.

Novela uvaja tudi institut kvalificiranega ovaditelja, to bodo nadzorni organi s področja davkov, carin, preprečevanja pranja denarja in drugi, ki jih bo moralo tožilstvo v primeru namere po zavrženju neke njihove ovadbe o tem obvestiti in jim dati možnost podaje dodatnih dokazil.

Predlog med drugim prinaša ustreznejšo ureditev preiskav odvetniških pisarn in zasega predmetov, ki vsebujejo t. i. privilegirano komunikacijo, širi katalog kaznivih dejanj, kot je izpostavil Klemenčič, tudi za sovražni govor, za uporabo določenih prikritih preiskovalnih ukrepov in posegov v komunikacijsko zasebnost.

Med drugim bo novela, če jo bo državni zbor potrdil, zagotovila pravno ureditev možnosti uporabe lovilca IMSI številk ter zaostrila pogoje za opravičeno odsotnost na glavnih obravnavah ali posameznih procesnih dejanjih iz zdravstvenih razlogov. Minister je ob tem spomnil na številne javnosti tudi zelo znane primere, ko so se posamezniki na ta način izmikali sojenjem.

Z rešitvami v noveli so na ministrstvu zagotovili tudi več možnosti za bolj učinkovito vročanje sodnih pisanj in racionalnejšo ureditev pristojnosti specializiranih sodišč na štirih največjih sodiščih v državi, je še naštel Klemenčič.